Чат

🕑 ↗
За да пишеш, трябва да си влязъл в профила си.

Разделяне на сигнал за ТВ/Интернет след рутер на Виваком

Започната от искрен.димов, 04-05-2018, 18:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Skyfire

Цитат на: 111111;481217И тука ме загуби.
Как по един кабел да прекарам на компютъра и на иптв приемника в другия край на жилището?

По лесно е да дигнеш влан на компютъра на лан картата
в който ще е интернета а телевизията ще е в останалата част.

какви ядове само и само щото приемника им не може да дига тунел

Не го разбирам това...

Разбирам те в общия случай но не и в този.
То реално по една медна жица след Алкател ONT ти текат и двата VLAN-a и за нет и за IPTV.

Разбирам те в този случай:
Примерно скоро бях на една локация пратен имам една розетка в помещението, което е вързано за суич някъде си дето не го знам, къде е но имам дистанционен достъп и мога да си го менажирам.
Проблемът е че в тази локация трябва да вържа още една система, но нямам розетка за него.....
Вариантите ми са пусна пач кабел към розетката и да го сцепя на две, но е грозно, да прекарам нов кабел от суича дето не го знам де е наврян до помещението, трудно и тромаво....играчка. и ми остана един много по елегантен избор, който е и малко скъп, но е добро решение, при положение че имаш суичове под ръка.

Грабваш един суич с магнитче и го залепяш за новата система в помещението.

Примерно малък 8 портов циско суич, на 8-мия му порт бодеш пач кабел от единствената розетка в помещението, така изграждаш линк между два суича.

Влизаш дистанционно в първия суич дето не знаеш къдее но знаеш на кой порт ти отива розетката и го правиш от аксес в трънк, и му пускаш три влана, един за мениджмънт, един за старата система дето си е била на розетката в помещението преди, и един за новата система и бинго!

Така в помещението вече ги имаш двата вилана на малкия осем портов циско суич прекарани само с един линк!  
На порт 1 на този сицко суич пускаш аксес за старата система, на порт две пускаш аксес за новата система, за която не можех да намеря розетка по рано.

Тадам..

В този случай те разбирам с вланите.

Но с с домашният нет на виваком ми е каша........

Знам само че по DHCP от рутера съм във VLAN за нет.
По DHCP  директно без рутер съм във IPTV мрежата.

Skyfire

Цитат на: Skyfire;481218А пробва ли схемата моята която ти казах?
Доставчик, тъп суич, и от тъпия суич връзваш всички останали неща, рутер, приемници?

С тъпия суич посрещаш целия трафик на порт 1 и го разпръскваш на останалите 7 порта, например на порт 2 включаш рутера, на  всички останали 6 порта включваш приемниците си.

А нета ти е по WIFI след рутера, жично можеш да закачиш компютри на свободните 4 порта на рутера, ако ще закачаш повече неща ще стане ако след рутера си пуснеш още един суич, обаче съм го играл тоя мач, и след хуавей рутер суич, мрежата е много нестабилна, за това ако ще увеличаваш компютрите жично, добавяш втори суич за първия суич, и чак след това добавяш още един рутер.
Не е много яко, но ще е ефективно.
Аз не вярвам че ще връзваш 10 или 20 компютъра, така че това с увеличаването на възможността за свързване на жични устройства към нет въобще не ти е нужно.

Така да си поговорим за гигабитовите връзки.

Твоят доставчик ти предлага скорост от типа на 50  до 100 мегабита.
Дава ти и оборудване за 100 мегабита.
Рутерът ти е 100 мегабитов.
Тъпите съичове, които се продават са по 100 мегабита.

Така дори да си купуш гигабитов рутер...
Доставчика ти като ти дава 100 мегавитов, за кво ти е гигабитов?

Запази си окабеляването за гигабит, както си е за в бъдеще, когато децата ти ще ползват гигабитски нет, те нещата до тогава толкова ще се променят, че в стаите не мед ще се пуска ами оптика, и не гигабит ще имаш ами десетки гигабити.....

Ако искаш гигабит скорост само в локалната си мрежа, например на Layer 2 switching, достатъчно е да си купиш гигабитски суич, и да си вържеш компютрите жично към този суич и на Layer 2 ще са на скорост гигабит по между си, можеш и гигабитов рутер да си сложиш стига да има свободни портове за твоите компютри, без да имаш нужда от гигабитов суич.

Но това с гигабитовите връзки ще са ти в рамките на локалната мрежа у вас, а за навън ще си излизаш с не повече от 100 мегабита!

Дори да си на 50 от доставчика, можеш най много да си вдигнеш скороста на 100, защото до дома ти идва не гигабит а 100 мегабита.
Мисля че до разпределителните им котии идва гигабитов нет и от там се разделя на по 100 към всеки.

Зависи от ситуацията, ако в един блок има много клиенти, ипримерно всеки иска по 100, занчи ако е гигабит до блока, ще имат капацитет да пуснат нет по 100 на 10 клиента, но в блока са 20, ще трябва да докарат до блока 2 гигабита и да го разпределят по 100 на всеки абонат и сметките излизат.

Не виждам за кво ти е гигабит дори в локалната ти мрежа, какъв трафик ще правиш ти пък във вътршната си локална мрежа?

Аз със 100 съм си вдигнал в LAN-а тестова ИТ екосистема от ИТ услуги и ми стига.

Има смисъл да си вземеш друг рутер само ако искаш по добър мениджмънт и файърлолинг и VPN услуги, както и по богати функции за мениджмънт на локалната ти мрежа, един достъпен микротик би отговорил на тези неща.

То те и приемниците ти получават 100 мегабита максимум, макар че ползват много по малко от 100.

Скоро правех тест, и установих че през рутера излизам с 50, в същият момент през IPTV излизам със 100, това означава че по физическият линк, оптичен идващ до дома ми реално мога да излизам с 150 мегабита.

И си го обяснявам с това че просто с това че на рутера съм ограничен до 50 мегабита, а на IPTV съм ограничен до 100 мегабита.

А как излизам със 150 общ трафик ако натоваря и двете, защото са в два VLAN-а, едновременно от единя излизам с 50 и от другия със 150!
И излизат през Alcatel Lucient ONT което е гигабитово и е в дома ми.

Но при теб не идва директно оптика а мед само, значи си ограничен на 100 както писах по горе.

Не ми стана пак ясно за структурното кабелно окабеляване у вас.

Един меден кабел идва до стая 1 от виваком!
В тази стая 1 имаш ли розетки отиващи към стая 2, стая 3, стая 4, стая 5?
В стая 1 имаш ли 4 розетки отиващи по отделно във всички останали стаи?

Ако отговорът е да правиш си нещата по моята схема!

Тук само да си поправя нещо:

"А как излизам със 150 общ трафик ако натоваря и двете, защото са в два VLAN-а, едновременно от единя излизам с 50 и от другия със 150!
И излизат през Alcatel Lucient ONT което е гигабитово и е в дома ми."

Вярното е това:
"А как излизам със 150 общ трафик ако натоваря и двете, защото са в два VLAN-а, едновременно от единя излизам с 50 и от другия със 100!
И излизат през Alcatel Lucient ONT което е гигабитово и е в дома ми"

Момчил Минков

Цитат на: Skyfire;481207Пиемниците са със статични айпи адреси и са в мрежата за IPTV и са във VLAN за IPTV. (статични са само по време на работа, при изключване изцяло тока на приемника и новото му пускане, при този процес може да си вземе други статични айпита  до следващото спиране и пускане на приемника по мое наблюдение.
Това някакъв базик ли е или е ново виждане за мрежви архитектури. Твърдиш, ще не разбираш от ВиЛани, тагнати и нетагнати трафици, а споменаваш да трънк и аксес портове - Бъзикаш ли се нещо?  Да ме извинява колегата създал темата, ама си мисля, че в главата му беше каша и ти я разбърка. Проблема му е, че са му пуснали пои един кабел в стая, а той държи да си запази гигабитовата връзка. Другия ми въпрос е , имаш рутер, а му бриджваш портовете :hammer:
____|_______|_Удряй_|_______|_______|_
|_______|_______|главата|_______|______
____|_______|_______|си_тук_|_______|__

искрен.димов

Да добавя на база на това което говорихме какво промених.

След WLAN кабела на Виваком който влиза в нас съм го свързал към гигабитов суич.
След него директно в предателната кутия съм сложил и рутера ми (имам си захранване там) и съм го свързал към един от портовете на суича.
На другите портове на сиуча свързах останалите стаи (с кабелите в стените).
По този начин, разкарах 10/100 Mbps рутера на Вивакомци от уравнението.

Разбира се, първоначалния проблем си остава. Мисля, да взема нещо като TL-SG105E, и да пробвам с него да разклоня трафика от някоя от розетките, за да мога да си свържа и IPTV приемника и други устройства с жичен нет.

И гигабитова връзка ми трябва, най - вече за локален стрийминг на медиа. Един 4К филм обикновенно е с около 50Mbps. Та ако пуска едновременно 2 такива и съм наникъде с 100Mbps.

Скай91

Цитат на: искрен.димов;481244Да добавя на база на това което говорихме какво промених.

След WLAN кабела на Виваком който влиза в нас съм го свързал към гигабитов суич.
След него директно в предателната кутия съм сложил и рутера ми (имам си захранване там) и съм го свързал към един от портовете на суича.
На другите портове на сиуча свързах останалите стаи (с кабелите в стените).
По този начин, разкарах 10/100 Mbps рутера на Вивакомци от уравнението.

Разбира се, първоначалния проблем си остава. Мисля, да взема нещо като TL-SG105E, и да пробвам с него да разклоня трафика от някоя от розетките, за да мога да си свържа и IPTV приемника и други устройства с жичен нет.

И гигабитова връзка ми трябва, най - вече за локален стрийминг на медиа. Един 4К филм обикновенно е с около 50Mbps. Та ако пуска едновременно 2 такива и съм наникъде с 100Mbps.

https://ibb.co/b3cEw7

искрен.димов

Цитат на: Скай91;481247https://ibb.co/b3cEw7

Нещо такова, само че не е толкова елементарно със суичовете в различните стаи. Явно трябва да са "умни" и да могат да направят различни VLAN-и, за да има и ТВ и жичен нет за другите устройва.
Е и разбира се, нета на виваком влиза в суича, не в рутера.

Пробвах да го разкарам и суича, но изисква по - специфични настройки да се направят на рутера за бачка телевизията.

Скай91

Цитат на: искрен.димов;481254Нещо такова, само че не е толкова елементарно със суичовете в различните стаи. Явно трябва да са "умни" и да могат да направят различни VLAN-и, за да има и ТВ и жичен нет за другите устройва.
Е и разбира се, нета на виваком влиза в суича, не в рутера.

Пробвах да го разкарам и суича, но изисква по - специфични настройки да се направят на рутера за бачка телевизията.

Трябва ти във всяка стая по един  гигабитов суич след розетка, и един гигабитов суич на разпределителната кутия, както и гигабитов  рутер в разпределителната кутия.

Виваком свързваш към WAN порта на гигабитовият рутер, LAN порта на гигабитовият рутер свързваш към порта на гигабитов суич a суича свързваш към останалите стаи в разпределителната кутия.

Във всяка стая към всяка розетка свързваш по гигабитов суич, и закачаш крайните клиенти.

Трите суичове в стаите трябва да са умни и да можеш да казваш на кои портове да разтагва VLAN  и на кои портове да не.

Този суич в разпределителната кутия не е задължително да е умен, просто едно към едно каквото е получил на входа си рутера, да го предаде на суича в същия вид, а суича да го предаде в същия вид на останалите суичове.

В останалите суичове трябва да се разтагва VLAN-а за приемниците, за това се прави порт за приемниците с тип Access Vlan 10 например.
А останалите портове за интернет могат да са само в режим Access не тагнат трафик и би трябвало да се получи.

Ако греша моля някой да ме поправи.

111111

вивател работят с Q-in-Q VLAN
от оптиката излиза ънтагнат влан а в него друг влан за нета
Подпис от долоподписания
Благодари натискайки "Thanks" бутона,
ако сметнеш поста за полезен.

floydogi

Вие хора много сложно ги обяснявате нещата. Към автора - извади рутера от кутията и го слагай в стаята. Ако не поддържа бридж за IPTV, го смени с такъв, дето поддържа. Включваш в съответния порт приемника, в останалите другата техника, и си готов. Аз съм така с WR740 с руски фърм за IPTV Bridge и нямам никакви грижи. Е, топологията ми е 100 мбит, но това е друга тема.

Изпратено от моят GT-I9505 с помощта на Tapatalk

Скай91

Цитат на: floydogi;481273Вие хора много сложно ги обяснявате нещата. Към автора - извади рутера от кутията и го слагай в стаята. Ако не поддържа бридж за IPTV, го смени с такъв, дето поддържа. Включваш в съответния порт приемника, в останалите другата техника, и си готов. Аз съм така с WR740 с руски фърм за IPTV Bridge и нямам никакви грижи. Е, топологията ми е 100 мбит, но това е друга тема.

Изпратено от моят GT-I9505 с помощта на Tapatalk

Аз това с бриджа го споменах, но някой ми се скара, как се правило бридж в рутер, едва ли не невъзможно било, после и бан получих :D :D :D

Но изпускаш един детайл, тепелинкчето което даваш, няма да му осигури гигабитова локална мрежа. а ще е 100 мегабитова.

А автора иска в LAN да може да разхожда гигабит, а към света да излиза със 100.

Гигабит в LAN иска за да броадкаства 4К от компютър към два или повече телевизора в същата LAN мрежа.

Със 100 мегабита няма да успее, и да успее ще му се задръсти мрежата, и ще се влоши пърформънса, тоест производителността на цялата мрежа, ще стане тромава мрежата...

искрен.димов

Цитат на: floydogi;481273Към автора - извади рутера от кутията и го слагай в стаята. Ако не поддържа бридж за IPTV, го смени с такъв, дето поддържа. Включваш в съответния порт приемника, в останалите другата техника, и си готов.

Този вариант ще свърши работа само ако в едната стая имам жични нет устройства. Мен обаче ми трябва да имам жичен нет във всички стаи. Та, в тази ситуация, и жичен нет, и ТВ приемници, и само по 1 жица  до стая, нещата отиват към 3 умни суича.
Отделно рутера сега се намира точно в средата на апартамента, и ако го изместя в някоя от стаите ще си прецакам малко безжичния обхват.
Поръчал съм 1 умен суич засега за пробата. Ако станат нещата, така ще действам.

НАА

Цитат на: искрен.димов;481005Проблема е, че или IPTV устройството работи или другите устройства имат нет. От поддържката на Виваком казаха, че има конфликт на IP-та и нямало как да ги забият някакви статични локални IP на устройствата зад суича.
Ако DHCP-то има IP Adress Range например 192.168.100.1 - 192.168.100.99 най-вероятно IPTV устройствата взимат първия свободен адрес. Ако другите устройства също са с автоматични настройки на TCP, съответно и те взимат първия свободен адрес и се получава конфликта. Просто въведи ръчни настройки за другите устройства, като за IP address въведеш например 192.168.100.50, 192.168.100.51 и т.н. По този начин първите 50 адреса ще са ти винаги свободни за IPTV.
 Ако рутера ти има възможност за резервиране на IP по MAC адрес, също може да тестваш.
 Успех :)

Скай91

Цитат на: НАА;481301Ако DHCP-то има IP Adress Range например 192.168.100.1 - 192.168.100.99 най-вероятно IPTV устройствата взимат първия свободен адрес. Ако другите устройства също са с автоматични настройки на TCP, съответно и те взимат първия свободен адрес и се получава конфликта. Просто въведи ръчни настройки за другите устройства, като за IP address въведеш например 192.168.100.50, 192.168.100.51 и т.н. По този начин първите 50 адреса ще са ти винаги свободни за IPTV.
 Ако рутера ти има възможност за резервиране на IP по MAC адрес, също може да тестваш.
 Успех :)

Наясно ли си с мрежата на виваком?

WAN порта взима адрес по DHCP през WAN интерфейса!
Кънекцията, която се ползва за това се казва WAN1!
STB-тата си взимат DHCP от място, преди рутера и кънекцията се нарича WAN2!

Следователно от виваком са дрънкали простотии за IP конфликти!
Това и техен техник ми го потвърди миналото лято!

Ако имаш под ръка мрежа на виваком, добре прегледай конфигурацията на рутера, как е направен за STB приемници, ако след рутер  се закачат STB-та.
Ще забележиш че има настройка да игнорират WAN1 и LAN, така че  да си търсят мрежа от WAN2!
Компютрите на етхер лан портовете и на wlan интерфейсите пък си взимат адреси по DHCP от LAN!

Обобщено:
Публичният айпи адрес за нет се взима от WAN1.
Частни айпита за IP телевизия се взимат от WAN2.
Частни айпи адреси които се натват през WAN1 се раздават от LAN на порт групата от етхер портове и SSID интерфейс за WLAN!

Mожеш да провериш на 192.168.1.1, с вход user user.
В раздел Network, в подраздел LAN, ще видиш в подраздел Vendor ID dslforum.org:HUAWEI:STB:EC2108G   и dslforum.org:HUAWEI:STB:EC2208G с посочен WAN connection WAN2! Примерно....

Ще видиш че WAN1 и WAN2 кънекциите са в бридж от статус, wan connection!

Ще видиш че SSID1 и етхер портове LAN1,2,3 и 4 са в една група и че за тях отговаря DHCP сървър пуснат за LAN мрежата след рутера!

Много ясно че ако приемника вземе IP от LAN DHCP сървъра няма да има ТВ сигнал, нито па ако си вземе адрес приемника от WAN1! Ще има ТВ сигнал само ако си вземе от WAN2!

Скай91

Цитат на: Скай91;481302Наясно ли си с мрежата на виваком?

WAN порта взима адрес по DHCP през WAN интерфейса!
Кънекцията, която се ползва за това се казва WAN1!
STB-тата си взимат DHCP от място, преди рутера и кънекцията се нарича WAN2!

Следователно от виваком са дрънкали простотии за IP конфликти!
Това и техен техник ми го потвърди миналото лято!

Ако имаш под ръка мрежа на виваком, добре прегледай конфигурацията на рутера, как е направен за STB приемници, ако след рутер  се закачат STB-та.
Ще забележиш че има настройка да игнорират WAN1 и LAN, така че  да си търсят мрежа от WAN2!
Компютрите на етхер лан портовете и на wlan интерфейсите пък си взимат адреси по DHCP от LAN!

Обобщено:
Публичният айпи адрес за нет се взима от WAN1.
Частни айпита за IP телевизия се взимат от WAN2.
Частни айпи адреси които се натват през WAN1 се раздават от LAN на порт групата от етхер портове и SSID интерфейс за WLAN!

Mожеш да провериш на 192.168.1.1, с вход user user.
В раздел Network, в подраздел LAN, ще видиш в подраздел Vendor ID dslforum.org:HUAWEI:STB:EC2108G   и dslforum.org:HUAWEI:STB:EC2208G с посочен WAN connection WAN2! Примерно....

Ще видиш че WAN1 и WAN2 кънекциите са в бридж от статус, wan connection!

Ще видиш че SSID1 и етхер портове LAN1,2,3 и 4 са в една група и че за тях отговаря DHCP сървър пуснат за LAN мрежата след рутера!

Много ясно че ако приемника вземе IP от LAN DHCP сървъра няма да има ТВ сигнал, нито па ако си вземе адрес приемника от WAN1! Ще има ТВ сигнал само ако си вземе от WAN2!

И това което съм чел във форума как при ползване на микротик рутер вместо вивакомски рутер да се препредаде IPTV трафика на някой от фаст етхер портовете на микротика, ставаше с бридж от Wan интерфейса му към lan порта на който се иска да се изведе телевизията..

Освен това, ако създам vlan с произволен ID и го бриджна към Wan порта на микротик и почна да снифя какво ще ми се появи на този vlan интерфейс като трафик, ще видя аха това е IPTV трафик...

Това ме кара да си мисля че ако се използва умен суич за разтагване на VLAN трафик спрямо портове, ще може да се изкара там телевизията, а на портове където се казва да приема нетагнат трафик, да се изкара само интернет........
При условие че рутерът приема и препредава към тъпия суич едно към едно виваком сигнала, и от тъпия суич се препредава на умните суичове, и после на портвое се развръзват тагнати трафици за тиви и нетагнати трафици за интернет!

Хайде млъквам че пак ще ме баннат, какво разбирам аз от мрежи...

По изчерпателен няма как да стана!

111111

Цитат на: Скай91;481305И това което съм чел във форума как при ползване на микротик рутер вместо вивакомски рутер да се препредаде IPTV трафика на някой от фаст етхер портовете на микротика, ставаше с бридж от Wan интерфейса му към lan порта на който се иска да се изведе телевизията..
Това което си прочел за това нещо е далеко от ситуацията в случая.

от оптиката пристига
IGMP
DHCP с политики за разпознаване на мак адрес групи
TR069 сървър
VLAN за интернета

ако се прескочи някое от следните ще върви само телевизията.

телевизията не само е по мултикаст но е и криптирана с verimatrix,
udpxy не помагада тез дет са се засилили.
Подпис от долоподписания
Благодари натискайки "Thanks" бутона,
ако сметнеш поста за полезен.

SatShop.bg
Ъплоуд център DishPointer Сателитни изстрелвания