Чат

🕑 ↗
За да пишеш, трябва да си влязъл в профила си.

Разделяне на сигнал за ТВ/Интернет след рутер на Виваком

Започната от искрен.димов, 04-05-2018, 18:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

искрен.димов

Здравейте колеги,

Да ви кажа какво се случи. Взех си умен суич (TL-SG105E) по съвет на
111111.
Свързах го след едната розетка, и към него навързах IPTV приемника и 2 жични нет устройства.
Бях готов да почна борбата - тагнат трафик, не тагнат трафик, виртуални мрежи с различни ид-та, от пиле мляко и т.н.
Еми не, всичко тръгна без да съм правил нищо. И нет имам, и ТВ. ;;516

Нямам идея защо честно казано, или този суич е по - умен отколкото изглежда и се оправя автоматично с трафика, или съм направил нещо без да знам. :)

Иначе това, което ми остава като малък проблем е че жичните нет устройства реално не попадат в локалната ми мрежа, защото не са зад рутера ми.
Те са свързани зад първият тъп суич, и зад вторият умен.
И реално всички свързани по безжичен път са зад рутера, всички жични, не.

Някакъв лесен вариант, да сложа рутера си преди каквото и да е било, или телевизията така трудно ще я подкарам?

искрен.димов

Всъщност след някой и друг ден започнаха проблеми, за които бях чел в други теми.
С този сетъп телевизията върви за минутка, след което почва да насича и евентуално спира.
Като закача IPTV box-a директно след тъпия суич (свързан директно с вивакомския кабел влизащ в апартамента) всичко разбира се бачка като хората. Някакви идеи?

Тъпото сега е, че имам умен суич, но не мога да го конфигурирам, защото не е зад рутера ми, и реално не му знам IP-то за да вляза в настройките му през уеб. :(

mistor

Нали беше с фабрични настройки ? Ако е така http://192.168.0.1 , user:admin , password:admin . Успех

искрен.димов

Цитат на: mistor;481714Нали беше с фабрични настройки ? Ако е така http://192.168.0.1 , user:admin , password:admin . Успех

Това работи когато суича е зад рутера и е в локалната мрежа. В текущия сетъп, умния суич е свързан към тъпия, които е свързан директно към кабела на Виваком. Т.е. няма как да си вземе такъв локален адрес.

Опитах се да сканиран мрежата им, но ми излизат над 100 устройства, и не намирам суича ( grep-вам по MAC адрес)

mistor

Цитат на: искрен.димов;481725Това работи когато суича е зад рутера и е в локалната мрежа. В текущия сетъп, умния суич е свързан към тъпия, които е свързан директно към кабела на Виваком. Т.е. няма как да си вземе такъв локален адрес.

Опитах се да сканиран мрежата им, но ми излизат над 100 устройства, и не намирам суича ( grep-вам по MAC адрес)

Това работи във всички случаи , особено когато знаеш какво правиш . Ти ли си му задал да си взема адрес по DHCP ? Умния суич не значи , че ще прави сам това което си мислиш . Иска си настройки . Защо не му изключиш входния кабел , логваш се в него , правиш му настройките и си готов . В страницата на производителя си има описание , но май това което искаш да направиш е да получиш точен съвет кое как да си настроиш .

искрен.димов

Оправих се, по подразбиране беше нагласен да си взема динамичен IP адрес. Нагласих 2 VLAN-a за тагнат и нетагнат трафик. Честно казано, сега телевизията работи без значение дали свържа приемника на порта на който съм задал да праща тагнатия трафик от единят VLAN или нетагнатия от другия.
Честно казано, не знам дали ID-тата на VLAN-ите са от значение, четох, че трябва да се ползват ID 10 и 11, но предполагам това зависи от Виваком.

Така де, сега пак имам нет и ТВ, да видим до кога. :)

Скай91

Цитат на: искрен.димов;481798Оправих се, по подразбиране беше нагласен да си взема динамичен IP адрес. Нагласих 2 VLAN-a за тагнат и нетагнат трафик. Честно казано, сега телевизията работи без значение дали свържа приемника на порта на който съм задал да праща тагнатия трафик от единят VLAN или нетагнатия от другия.
Честно казано, не знам дали ID-тата на VLAN-ите са от значение, четох, че трябва да се ползват ID 10 и 11, но предполагам това зависи от Виваком.

Така де, сега пак имам нет и ТВ, да видим до кога. :)

Жичнитети устройства, за нет, които си връзвал са попадали във IPTV мрежата и за това си имал прекъсване на ТВ по рано.

Ако успешно си успял да филтрираш двата трафика и жичнитети устройства са в една и съща локална мрежа след рутера, тоест те са в една и съща мрежа, която е пусната на LAN интерфейса на рутера и приемниците ти за тв не прекъсват то ти си постигнал, това което си искал.

искрен.димов

Ами почти, но не точно. Т.е. жичните устройства не са зад рутера, и не попадат в локалната ми мрежа.
Говорих с поддръжката на Виваком.
Казаха ми че няма проблем да си ползвам като първо устройство собствен рутер. Единствено трябва на някой порт да пусна VLAN за ТВ-то, без значение id и прочие.
Да се, но или аз бъркам нещо или не е точно така.
Пробвах просто на единият порт на рутера ми (Asus AC-66U) за сложа някакво VID (в случая 10) на единият порт и към него свързах директно ТВ приемника. Греда.
Пробвах да оставя умния суич в играта като го сложа преди ТВ приемника, но и това не помогна. Сложих му същото VID като това в рутера.

Ако от това което обяснявам, някой вижда конкретен проблем, да дава акъл.  :)

Потребител-1

Здравейте,

Нов съм във форума и да си призная намерих го поради причината, че имам същият проблем с разделянето на мрежите, като на колегата искрен.димов.

От скоро (няколко месеца) имам услугата на Виваком IPTV + Internet идващи до вкъщи по оптична линия със следната топология в прикачената снимка.

Нещото което се опитах да направя е чрез закупуването на TL-SG105 (важно да се отбележи е че това е неменажираният еквивалент на TL-SG105E) да разделя IPTV от Интернета идващи по един и същ FTP кабел от ONT устройството на Виваком, но Уви този тип неменажиран суич не успя да свърши задачата, за която беше купен. В последствие се зачетох в темата и видях, че разделянето на IPTV и Internet частта се случва с помощта на VLAN-ове и от където почнах да се чудя дали ако купя с 10 лв по скъпия вариант на притежаваният от мен суич, няма да мога да си реша проблема (TL-SG105E поддържа менажиране на VLAN).

Преди малко говорих със съпорта на Виваком и от там получих оклончив отговор, че ще стане, но те не може да дойдат да ми настроят суича понеже е след тяхното устройство.

Та сега и аз да задам въпроса си - тъй като ONT устройството ми не е от същият тип като на колегата искрен.димов, дали това би ми попречило да постигна желаният резулта?

Благодаря предварително!

Знам че темата е малко остаряла, но дано все още има някой който да я следи.

искрен.димов

Ако целта ти е само да разделиш услугите, би трябвало да стане, поне при мен това се получи и работеше с TL-SG105E.

Разбира се все още ще го имаш проблема, че жичните и безжични устройства ще са в различни мрежи, което в моя случай си беше проблем.

Потребител-1

Цитат на: искрен.димов;493949Ако целта ти е само да разделиш услугите, би трябвало да стане, поне при мен това се получи и работеше с TL-SG105E.

Разбира се все още ще го имаш проблема, че жичните и безжични устройства ще са в различни мрежи, което в моя случай си беше проблем.

Здравей,

Благодаря ти за отговора!

И аз се надявам да стане, но причината да питам първо е че Вивакомското устройство е различно от твоето - на моето влиза оптика и второ, че от три дни звъня на съпорта на Виваком и трите дни ми дават различни отговори :)

Например вчера ми казаха, че няма да стане понеже Вивакомският рутер (ONT) гледа по мак адрес и пуска услугата спрямо МАК адреса на закаченото устройство -  в което видях резон, понеже в момента когато вкл. лаптопа телевизията на STB-то ми умираше и обратното.

Днес се обадих пак и ги питах дали ако сложа суич или рутер който да може да менажира VLAN - вете ще се получи и те ми казаха че няма да има проблем.

В крайна сметка реших да се подсигуря и да попитам във форума - видях доста разбиращи потребители.

А за коментара ти за отделните мрежи мисля че няма да имам проблем, тъй като интернета ми все пак идва от Вивакомското у-во.

Ако има и други мнения ще съм благодарен да ги чуя.

мнн

Изключи DHCP на Asus-а и свържи TV+internet към него (правилно ли виждам, че там няма STB?). Дори мисля, че вместо към WAN порт, е по- добре да включиш кабелчето към Asus-а към LAN (при мен работи такава конфигурация).
Услугата дава право на 5 IP адреса (при макс. конфигурация 4 STB и 1 рутър - зад него по NAT)

Потребител-1

Цитат на: мнн;493952Изключи DHCP на Asus-а и свържи TV+internet към него (правилно ли виждам, че там няма STB?). Дори мисля, че вместо към WAN порт, е по- добре да включиш кабелчето към Asus-а към LAN (при мен работи такава конфигурация).
Услугата дава право на 5 IP адреса (при макс. конфигурация 4 STB и 1 рутър - зад него по NAT)

Здравей,

Благодаря за коментара!

Да правилно виждаш, към ASUS - а няма свързан STB, ползвам го само за хвърляне на интернет по 5 GHz и за VPN сървъри. Ако включа ASUS - а към LAN порта, ще изгубя възможността да ползвам VPN - те.

Единственият вариант който аз виждам е да преместя ASUS -  a в стаята дето е лаптопа и единия телевизор с STB приемника и да пробвам да разделя VLAN - овете с помощта на следното меню (прикачената снимка) от ASUS настройките. Разбирасе все еще ще си свързвам кабела от вивакомсйият рутер към WAN порта на ASUS - a.

Може пък и да стане, само не знам какво да настроя в частта с DHCP и дали въобще трябва да се настрои нещо там?

респект

Устройството Нокия което ползваш е рутер не е само ПОН и няма как да разделиш интернета от телевизията повече отколкото е. Ако сложил суйч след нокията и свържеш там и декодер и твоя рутер ще ти върви само едното.

Underworld

Няколко пъти четох темата ( може и да е при мен проблема), но не разбрах, защо се опитваш да разделиш ТВ и Интернет.
Какво се опитваш да постигнеш?

SatShop.bg
Ъплоуд център DishPointer Сателитни изстрелвания