Чат

🕑 ↗
За да пишеш, трябва да си влязъл в профила си.

Разделяне на сигнал за ТВ/Интернет след рутер на Виваком

Започната от искрен.димов, 04-05-2018, 18:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Чък Норис

Цитат на: Потребител-1;493950Здравей,

Благодаря ти за отговора!

И аз се надявам да стане, но причината да питам първо е че Вивакомското устройство е различно от твоето - на моето влиза оптика и второ, че от три дни звъня на съпорта на Виваком и трите дни ми дават различни отговори :)

Например вчера ми казаха, че няма да стане понеже Вивакомският рутер (ONT) гледа по мак адрес и пуска услугата спрямо МАК адреса на закаченото устройство -  в което видях резон, понеже в момента когато вкл. лаптопа телевизията на STB-то ми умираше и обратното.

Днес се обадих пак и ги питах дали ако сложа суич или рутер който да може да менажира VLAN - вете ще се получи и те ми казаха че няма да има проблем.

В крайна сметка реших да се подсигуря и да попитам във форума - видях доста разбиращи потребители.

А за коментара ти за отделните мрежи мисля че няма да имам проблем, тъй като интернета ми все пак идва от Вивакомското у-во.

Ако има и други мнения ще съм благодарен да ги чуя.
Ще е нужно повече информация за вивакомското ону. Портовете разделени ли са на портове за телевизия и интернет или няма значение на кой порт какво ще закачиш? Ако портовете са разделени на тв и интернет както при ментел ще трябва да използваш умния суич да такнеш на ново портовете, защото те след онуто вече са ънтагнати и могат да се използват само за интернет или само за телевизия, т.е. трябва да пуснеш 2 от портовет от ону-то към суича, да сложиш съответните тагове, а след това в асуса да ги ънтагнеш, ако поддържа тази опция на wan-a.

Потребител-1

Здравейте,

Ще се опитам да отговоря на всички въпроси в хронологичен ред:

@респект - да прав си устройството не е само ПОН но и рутер и то се грижи за това на кой порт, каква услуга да пуска, но си нямам и на идея по какъв начин го прави - дали следи маковете на устройствата, незнам.

@Underworld - идеята на цялата главоблъсканица е следната: имам само един FTP кабел влизащ на розетка в спалнята ми и от този един кабел искам физически да свържа посредством суич или рутер едно STB устройство и един лаптоп (прикаченат картинка - ожълтеното). Просто не искам да дърпам втори кабел от рутера в коридора и да загрозявам всичо.

@Чък Норис - Вивакомското устроство не е с разделени портове, т.е. няма значение на кой порт си вкарал STB - то, все си тръгва телевизията, същото е и за интернета, но и двете в обикновен суич и на един порт на Вивакомския рутер не работят. Работи или едното или другото в зависимост от това кое си стартирал последно, за това и купих неменажиран TP-Link SW TL-SG105, който поддържа IGMP Snooping, но и с него същият резултат.
Може би ще трябва да се разровя из нета да намеря някакво читаво ръководство за този вивакомски рутер дето са ми сложили.

Нещото което ме спира да си купя TP-SG105E (менажиран), е че не знам как точно работи Вивакомският рутер, дали засича свързаните към него устройства по MAC и от там пуска само единия VLAN по LAN порта - ако работи така, то какъвто и суич да купувам и както и да се опитвам да разделям VLAN-овете то нищо няма да се получи, та за това реших да пипитам преди да дам едни 50 лв за суич, който може и да ми бъде безполезен.

Ванси

А защо просто не ползваш двата чифта на кабела.  Единият за приемника,  а другият за лаптопа.  Цепни си кабела.

мнн

като намери MAC на STB, бриджва порта.
STB към ONT директно, а Интернета - както си искаш.

Underworld

Цитат на: Потребител-1;493950Здравей,

Благодаря ти за отговора!

И аз се надявам да стане, но причината да питам първо е че Вивакомското устройство е различно от твоето - на моето влиза оптика и второ, че от три дни звъня на съпорта на Виваком и трите дни ми дават различни отговори :)

Например вчера ми казаха, че няма да стане понеже Вивакомският рутер (ONT) гледа по мак адрес и пуска услугата спрямо МАК адреса на закаченото устройство -  в което видях резон, понеже в момента когато вкл. лаптопа телевизията на STB-то ми умираше и обратното.

Днес се обадих пак и ги питах дали ако сложа суич или рутер който да може да менажира VLAN - вете ще се получи и те ми казаха че няма да има проблем.

В крайна сметка реших да се подсигуря и да попитам във форума - видях доста разбиращи потребители.

А за коментара ти за отделните мрежи мисля че няма да имам проблем, тъй като интернета ми все пак идва от Вивакомското у-во.

Ако има и други мнения ще съм благодарен да ги чуя.
Моето мнение е следното (не съм имал мениджирън суич, но съм 99% сигурен), че ще действа по начина по който беше тръгнал да настройваш рутера ти, с ВЛАН и ИПТВ настройките (ползвам опенврт и е малко различно, но принципа е същия).
 Ако работи с тези настройки, би трябвало да работи с тези на м. суича.
Тъй като МАК адреса ще бъде на рутера, а не на STB (както мнн спомена), и след него си разделил ВЛАНА и интернета - следователно ОНТто, не би трябвало да  бриджне ВАНа на рутера.  След това може да си тагва каквото иска на рутера ти - имаш порт за STB и друг за интернет.
Пробвай.

респект

Както е написал колегата мнн Нокията засича мак адреса на устройстото което е свързано към опрееления порт и ако засече мак на декодер брижа порта, ако засече на рутер си му пуска настроки от вътрешната мрежа. Най добрия начин е цепане на кабела щом е само един към тази стая.

Потребител-1

Здравейте,

Първо бих исках да благодаря на всички, които се включиха в темата!

От всички мнения и главоблъсканици, може да обобщя следното:

Ако и вашето устройство е едно от тези Nokia G-240W-A (ALCATEL-LUCENT преди от NOKIA да ги купят) и се опитвате да направите разделяне на интернета от IPTV  с помощта на менажиран суич или на каквото и да е други устройство, то недейте да хабите нерви и усилия - няма да се получи.

Както колегата MHH е написал телевизията и интенета са по отделни влан-и, което устройство първо изиска ип адрес, порта започва да работи само на определения влан, обяснено най-просто (ясно че не е точно така едното е бридж а другото рутиран интернет през G-240W-A, но така се обяснява най-лесно).

Вариантът който остава е следният:
Разцепен кабел на две 100 MBit мрежи - както е споделил и колегата РЕСПЕКТ  с помощта на следните устройства от Amazon

https://www.amazon.com/PcConnectTM-Life-time-2-Port-Splitter-Combiner/dp/B00ABHG4WA/ref=pd_lpo_vtph_tr_img_2?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=PK7F4RRFSWKDVBM2DSWR

https://www.amazon.com/dp/B07DYL2M63/ref=sspa_dk_detail_1?psc=1&pd_rd_i=B07DYL2M63&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_p=21517efd-b385-405b-a405-9a37af61b5b4&pd_rd_wg=WyRQf&pf_rd_r=PK7F4RRFSWKDVBM2DSWR&pf_rd_s=desktop-dp-sims&pf_rd_t=40701&pd_rd_w=rofPs&pf_rd_i=desktop-dp-sims&pd_rd_r=e152f5e9-e0d0-11e8-92ea-cbfc638dbea7

С това мисля че темата от моя страна е изчерпана - поне разбрах че няма да стане ;)

Явно с някои други устройства на ВИВАКОМ нещата се получават, но с конкретният G-240W-A рутер не е така - от доставчика казаха, че няма начин да го сменят при положение че работи без да има никакви дефекти или проблеми с него, а не мисля че е вариант да го ударя с чука и да кажа "Ето той внезапно спря да работи :)"

Отново бих желал на Благодаря на всички!
Успех с DTV / IPTV и каквото Ви е на душата ;)

мнн

След малко повече ровичкане се оказа, че всъщност определянето на типа устройство, за да се бриджва или не порта, се прави по DHCP Option 60. (което не прави задачата на колегата по-лека)

SatShop.bg
Ъплоуд център DishPointer Сателитни изстрелвания