Чат

🕑
За да пишеш, трябва да си влязъл в профила си.

Питане-Triax TD78 мултифийд 13,16,19Е ???

Започната от alexi, Ноември 07, 2010, 05:25:36 PM

« назад - напред »

Ooo_Pepi

Цитат на: Джак;6153728Е въпреки, че не е в идеалния център хваща всичко без 2D. Антената е Триакс 88.

Тук мога да потвърдя думите на Джак, виж при мен колко от центъра беше изместен конвертора за 28Е и пак излизаха най-слабите като клубланд тв на 11222Н на TD88 в София:

Относно рязането и аз съм го мислил ама не ми се струва добра идея защото ще се наложи да срежеш още по-надолу държача на рейката тъй като пластмасовия държач за конв. обхваща и долната страна на рейката.
Другия вариант е и него да го резнеш отдолу ама тогава дупката на която се завива рапидка става супер близка към края на пластмасата и едва ли ще държи здраво конв. като се завие с рапидка към рейката.
Не знам дали ме разбра ама идеята ти не е много добра.
Просто на TD88 трябва да избереш кой слаб спътник искаш да гледаш и по него да си настроиш антената, оттам насетне които други спътници излязат са добре дошли ама да искаш да хванеш два слаби спътника нЕма как да стане.
В твоя случай искаш 39Е това не е слаб спътник и е постижимо.
TechniSat [SIGPIC]http://h-7.abload.de/img/decuvq.gif[/SIGPIC] Das Original - SkyStar HD2 - SkyStar USB HD - SkyStar 2 eXpress HD and... Latest ProgDVB !

goshob

Цитат на: лтрифонов;61536Аз продължавам по мултифийда, още съм на теоретичната част,
въртя си рейката в ръка и меря с линийка...

Здрасти,
Не ти препоръчвам да режеш държача. Аз лятото съсипах един и трябваше да си купувам целият комплект. Просто не става както трябва и при най-слаб вятър се чупи. Конструкцията е такава, че е по-добре да имаш малко странично изместване и да разчиташ на известни компромиси. При силни сателити те са пренебрежими и не си струва труда.
Има една хубава система на Inverto, за която може да прочетеш ето тук: http://www.inverto.tv/products/index.php?section=3. Моля да ме извинят модераторите, че побликувам чужди страници :hammer:. При тази стойка всичко е точно, ама не съм я виждал да се продава в България, а в Европа е доста скъпа.
Що се отнася до сметките, то ние с Въйко разнищвахме преди време темата ето тук: http://www.dtv-bg.com/showthread.php?t=3231&page=6
Малко по-нагоре попита за онази зъбчатата джаджа, с която може да се променя ъгъла на конвертора. Ами според това, което пише тук и там, тази стойка претендира да е универсална и да може да се използва за различни антени с различно фокусно разстояние. Точно заради това са решили да направят ъгъла на държача да е с възможност за промяна. Бих ти препоръчал да го направиш същият, какъвто е този на оригиналният държач, който идва с антената. Така ще си спестиш доста неприятности.
Последно, ама не по важност е дъгата на рейката. С Въйко достигнахме до консенсус, че тя трябва да е огъната по дъга, която зависи от геометрията на антената. Сигурен съм, че тук ще попиташ какъв трябва да е радиусът на тази дъга. Ами и аз питах същото, ама никой не ми отговори. Ето защо използвах възможностите на въздесъщият "Чичко Google" и достигнах до следният високопарен извод: "Конверторите при един идеален мултифид трябва да са подредени по дъга, която е част от секущата равнина на параболоида допирателен към повърхнината на антената". Та да не плашим колегите с такива сложни понятия, ще ти кажа, че в първо приближение това си е дъга от окръжност с диаметър фокустното разстояние.
Като за край искам да ти кажа, че е добре да си сметнеш нещата за да знаеш ориентировъчно на къде си. Не забравяй, обаче, че всички тези сметки са съвсем ориентировъчни и зависят от много фактори, несъвършенства на конструкцията и др. подобни. Пресмяташ ги, сглобяваш всичко, мяташ се на покрива с телевизора под мишница и започваш да настройваш ;).
Хайде успехи и дано съм бил полезен. ;;650
"В двайсет годишният човек властва желанието, в трийсет годишния - разум, в четирийсет годишният - разсъдък." Franklin

Ooo_Pepi

Цитат на: goshob;61651Има една хубава система на Inverto, за която може да прочетеш ето тук: http://www.inverto.tv/products/index.php?section=3. Моля да ме извинят модераторите, че побликувам чужди страници :hammer:. При тази стойка всичко е точно, ама не съм я виждал да се продава в България, а в Европа е доста скъпа.

Има я и тук ако някой проявява интерес мога да му кажа къде се продава, цената й е 48лв.
TechniSat [SIGPIC]http://h-7.abload.de/img/decuvq.gif[/SIGPIC] Das Original - SkyStar HD2 - SkyStar USB HD - SkyStar 2 eXpress HD and... Latest ProgDVB !

Triax

Цитат на: Ooo_Pepi;61357в реална експлоатация не виждам как може нещо да го бута нагоре, че да се огъне или строши... просто никакъв шанс.
"Нещото" се казва вибрация...
Има вероятност алуминия да се разкъса по ръба на шайбите. Ти си преценяваш. ;)
За ТД78 и ТД88 датчаните дори са добавили и напречен болт (като на ТД110), за да се  намалят максимално вибрациите поради повишената тежест на носача.
Цитат на: Ooo_Pepi;61357И може би по пътя на тая логика датчаните са сложили тая пластмасова джаджа.
;;510 Бинго!
Цитат на: Ooo_Pepi;61357Относно жокера за централен болт и асиметрия пак не стоплям за какво говориш след като и на турския и на датския болта е точно в средата
Грешка! Може и да не си разбрал...Демонстрирам:

Резултата е по-голям наклон. А на места е много необходим...
Цитат на: Ooo_Pepi;61357Искам да кажа кой ти гледа красиво ли е или не като крайния резултат е най-важен.
Аз ги гледам! Чападжийските работи не са ми по вкуса...

dzumba

Цитат на: лтрифонов;61536Аз продължавам по мултифийда, още съм на теоретичната част,
въртя си рейката в ръка и меря с линийка.

правейки това веднага ми се натрапва една идея:
дали ще бъде проблем ако отрежа малка част от държача на триакс мултиблок ето така:
(взех част от снимка на Ooo_Pepi)
[ATTACH]3768[/ATTACH]

ако не го направя, вероятно мога да си разпробия малко по-встрани рейката, но пак няма да имам конвертор точно в самия център на антената, там мястото е заето от държача.

А по този начин ще успея да прибутам доста по в центъра централния си конвертор (28.2Е), а така най-крайния(39Е) няма да се налага да виси 3/4 извън рейката, а укрепването едва ли ще пострада защото фиксиращия болт е от другата страна отзад.

някой опитвал ли е?
Без да искам ,благодарих!
Ела да ми шпакловаш стените,аз ще ти направя мултифийда!
Всички врабчета са на клончето!В случай,че не ти е изгодна селката!
Мултифийд става само с 110,другото е бла,бла!За София!От 39 до 13!Тия дето са със 78 и 88,са ту има, ту нема!

лтрифонов

Цитат на: dzumba;61854Без да искам ,благодарих!
Ела да ми шпакловаш стените,аз ще ти направя мултифийда!
Всички врабчета са на клончето!В случай,че не ти е изгодна селката!
Мултифийд става само с 110,другото е бла,бла!За София!От 39 до 13!Тия дето са със 78 и 88,са ту има, ту нема!

Леле... :) ако ти ми направиш антената както аз бих ти шпакловал... ;;602
верно имам 4-ти разряд за зидарокофражист, ама защото в техникума някакъв теоретичен изпит взех :)

А за мултифийда ще ти кажа след няколко дни като остане време, че снощи на куц конвертор попаднах, но със сигурност 28 в центъра и 39 в края вече ми излязоха.

като завърша ще пусна и останалите детайли
ПП: Ама си голям шегаджия, само аватара като видя и не мога да те приема сериозно пич :)
Ariva 120 Combo; Amiko Alien

Ooo_Pepi

Цитат на: Triax;61851Грешка! Може и да не си разбрал...Демонстрирам:
Резултата е по-голям наклон. А на места е много необходим...

Дааа тука си абсолютно прав и съм напълно съгласен с теб.
За този наклон не се бях сетил, преди малко проверих къде точно е дупката на турския държач и тя е точно в средата, просто алуминиевия профил не позволява да е на друго място.
Аз мислех, че ми говориш за дупката наляво или надясно по профила а ти си имал предвид нагоре или надолу по профила... е затова не съм стоплил.
Както се вижда датския алуминиев профил позволява да се завърти така, че да имаме по-голям наклон на рейката.
Лошо е, че времето се развали иначе щях да сложа датския профил на турската пластмаса която го държи... така евентуално ще имам по-добър резултат и ще видя най-накрая в края кой профил е проектиран по-добре... нещото което Джак ме беше замолил да проверя.
Добре е човек да си ги има и двата мултифийд държача ;)

kabel

Цитат на: лтрифонов;61860Леле... :) ако ти ми направиш антената както аз бих ти шпакловал... ;;602
верно имам 4-ти разряд за зидарокофражист, ама защото в техникума някакъв теоретичен изпит взех :)

А за мултифийда ще ти кажа след няколко дни като остане време, че снощи на куц конвертор попаднах, но със сигурност 28 в центъра и 39 в края вече ми излязоха.

като завърша ще пусна и останалите детайли
ПП: Ама си голям шегаджия, само аватара като видя и не мога да те приема сериозно пич :)
[/b]

в голяма грешка си ! ! !

Джак

Цитат на: Ooo_Pepi;61871и ще видя най-накрая в края кой профил е проектиран по-добре... нещото което Джак ме беше замолил да проверя.
Чак пък да съм замолил... Винаги съм твърдял че ОРИГИНАЛНИЯ профил ще пасва най-добре на Triax, защото е изчислен конкретно за тази антена от инжинерите на Triax, а не е правен в някой турски гараж за турска антена - какъвто е турския държач който притежаваш. Карах да тестваш, за да се убедиш сам.
Само че, тези каламбури дето ги правиш - на турската пластмаса да пригодиш оригиналния алуминиев профил, пък върху оригиналия профил да наредиш турските държачи за конвертори... става като манджа с грозде - накрая няма да е ясно оригиналния държач ли е по-добър или турския.
Според мен теста трябва да се направи - оригинален държач (както си е с всичко по него оригинално) и неоригинален държач. Без да се пригажда нещо от единия на другия. И да се пишат резултатите особено на крайните конвертори, защото там разликата ще е най-голяма в полза на оригиналния (където реално ще се види предимството му).
Не всеки ще си купи два държача, за да направи от тях един и е хубаво да се знае без модификации как се представят държачите.
QUICKBUTTON Mod by Jack 1.3 & Lite (за Енигма 2 приемници)
DM800 320HDD REV:M, Triax 88 {13E, 19E, 23,5E, 28,2E, 39E}, Triax 78 {5W/4W, 1W, 5E, 7E/9E}, DiseqC EMP CENTAURI 9/1 | DiseqC Opticum 4/1, Alps, Inverto, Invacom

лтрифонов

Аз продължавам с теоретизирането, дано не ви дразня много :)

Онези ми сметки отпреди няколко постинга, се потвърдиха и от руската програмка, за мултифийд. (не че е кой знае какво да сметнеш един синус по растояние).

Както виждам от снимките ви (на Джак основно, каквато конфигурация гоня и аз) , а и се потвърди от вчерашния ми опит - разстоянието по хоризонтала трябва да е по-малко от полученото от мен - значи тези 58 см които съм сигурен че ги измерих, не са реалното разстояние до центъра на офсета (мерих от единичния ми конвертор, точно в посоката в която го е насочил държача до повърхността на антената)

другото странно нещо е това:
[ATTACH]3776[/ATTACH] [ATTACH]3777[/ATTACH]

правилно забелязах, че точките не стоят на една права, а оригиналната датска рейка е права погледнато в плоскостта на  антената (вертикално).

От картинката се вижда че са на нещо като парабола, предполагам че за това говори goshob:
ЦитатПоследно, ама не по важност е дъгата на рейката. С Въйко достигнахме до  консенсус, че тя трябва да е огъната по дъга, която зависи от  геометрията на антената. Сигурен съм, че тук ще попиташ какъв трябва да е  радиусът на тази дъга. Ами и аз питах същото, ама никой не ми отговори.  Ето защо използвах възможностите на въздесъщият "Чичко Google" и  достигнах до следният високопарен извод: "Конверторите при един идеален  мултифид трябва да са подредени по дъга, която е част от секущата  равнина на параболоида допирателен към повърхнината на антената". Та да  не плашим колегите с такива сложни понятия, ще ти кажа, че в първо  приближение това си е дъга от окръжност с диаметър фокустното  разстояние.
да, ама оригиналната рейка е права линия... в тази равнина в която трябва да е огъната.

от тук си правя извода, че оригиналната датска рейка при повече от 2 конвертора ще работи в режим на компромис - в някакво междинно положение - компромисно права линия така:
[ATTACH]3778[/ATTACH]

и сам стигам до извода, че теорията е ориентировъчна, и след това телевизора на терасата и въртене докато излезе всичко :)
Ariva 120 Combo; Amiko Alien

goshob

Здравей,
Явно нещо не си ме разбрал колега, или аз неправилно съм се изразил.
Това, което ти дава тази програма е разположението на конверторите във вертикалната равнина, т.е. наклона на рейката. Проекцията на рейката в тази равнина е права и няма какво друго да бъде. Там нямаш друг избор освен компромис. Ако искаш да намалиш компромиса избираш стойка Inverto, където имаш централен конвертор и всички останали са с 2 степени на свобода.
Дъгата, за която ти говорих снощи е кривината на рейката, по която се редят конверторите, т.е. отстоянието им от антената или ако искаш проекцията на рейката върху хоризонталната равнина. Това нещо не се дава от програмата, която използваш и единственият начин е да се довериш на конструкторите и да го приемеш за даденост.
Успех и смятам, че вече си се оправил напълно. ;;650
"В двайсет годишният човек властва желанието, в трийсет годишния - разум, в четирийсет годишният - разсъдък." Franklin

НСБОБ

Цитат на: Ooo_Pepi;61871Дааа тука си абсолютно прав и съм напълно съгласен с теб.
Тука е абсолютно прав, а къде не е? Аз не видях някъде където да не е.

dzumba

Цитат на: лтрифонов;61879......да, ама оригиналната рейка е права линия... в тази равнина в която трябва да е огъната.

от тук си правя извода, че оригиналната датска рейка при повече от 2 конвертора ще работи в режим на компромис - в някакво междинно положение - компромисно права линия така:
[ATTACH]3778[/ATTACH]

и сам стигам до извода, че теорията е ориентировъчна, и след това телевизора на терасата и въртене докато излезе всичко :)
Много се заблуждаваш,рейката ,погледната от твоя гледна точка е права линия,а погледната отгоре е дъга,а погледната от центъра на антената е пак права линия,но погледната от  истинския център на  пълната парабола,чийто отрязък е тази антена,пак се вижда като дъга!И това е определящото!
Зъбните колела на държача на рейката са затова,да променяш дъгата,но тъпаците са сложили много голяма стъпка!От фабричното положение на зъбчатките,ни трябва 2-3градуса повдигане,за да се получи истинската дъга за България!Така че,за 20 градуса обхват рейката върши чудна работа,с фабрично сглобен държач!Дъгата е 99 % точна!
Единствено истинска и точна настройка се постига като насочиш антената в точния юг,без приоритет на центален конвертор!
За София слагаш централен 23 ,настройваш,махаш конвертора и слагаш държача с рейката и пързаляш конверторите!
За Варна слагаш центален 28 и правиш същото!

Ooo_Pepi

Цитат на: НСБОБ;61908Тука е абсолютно прав, а къде не е? Аз не видях някъде където да не е.

Сега ще ти кажа къде не е, точно там където се опитва да ме убеди, че пластмасата на турския държач е по-калпава и видиш ли след една година щяла да се разпадне едва ли не.
Турците да не правят антени от 2 месеца и да не знаят какъв материал да използват и едва ли си мислят, че хората ще си държат антените в мазето вместо да са изложени на атмосферни условия.
И понеже не смятам, че тая пластмаса е по-калпава от датската затова му зададох на Вальо един въпрос придружен с две снимки ама той лекинко гледа да избегне отговора и се направи на разсеян без да отговори.
Ставаше въпрос след като мисли, че датската пластмаса е повече надеждна защо при стягане на болта гайката започва да излиза от леглото си и да нарушава пластмасата а при турския държач няма такова нещо ?
И не се опитвайте да мислите, че единия съм го стягал с отвертка на въздух а другия с ръчна такава и двата болта съм ги стягал с една и съща отвертка по един и същи начин с еднаква сила.

Triax

Трифонов, остави формулите и сметките и да започнем с визуално-образните средства.
- вземи една топка за тенис
- вдигни я на нивото на очите ти, на 20см от лицето ти
- погледни на юг
Виждаш ли как видимия ти хоризонт стана с формата на парабола? Горе-долу така са разположени и спътниците в орбита, т.е. ако можеше да ги видиш, щяха да описват такава дъга. После след намесата на геометрията, конверторите заемат същата форма пред антената. Затова на мултифийлд-а се дава наклон, според това от коя страна на най-високия спътник си. И според географската ширина, на която се намираш, най-високия спътник е различен. Ако искаш спътници от двете страни, ще ти трябва планка с формата на парабола. Е, такава няма, затова се започва с компромисите. Другия вариант е 2 мултифийлда.

Петре, не се правя на разсеян. Струва ми се, че търсиш под вола теле. Досега централен болт не ми се е превъртал, колкото и да стягам. А той по принцип не е необходимо да се стяга каруцарската. Нали знаеш, че за всеки болт/гайка на всяко техническо изделие има допустима и препоръчителна сила на стягане?...
Изрежи удебелението на турския държач и стягай, да видим какво ще стане... :)

В общи линии не разбирам какво се опитваш да докажеш. 100% турския държач не е по-добър и по-добре проектиран от оригиналния. Ако дава по-добри показания, по всяка вероятност имаш изместване на крепежа на антената ти.

SatShop.bg
Ъплоуд център DishPointer Сателитни изстрелвания