Чат

🕑 ↗
За да пишеш, трябва да си влязъл в профила си.

DVB-T Варна

Започната от мол22, 11-06-2010, 18:41

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

denyo

Цитат на: мнн;291081От последните няколко поста започвам да мисля, че народа започна тотално да изтрещява!
По какво, бе пичове, се различава сигнала към кинескопния ви телевизор при стандартно изображение на тв канал и телетекст?
Естествено, че всичко относно телетекста зависи от декодера и неговите настройки.
Ползвайте и главите при писане, моля.
И аз мислех така и за това бързам да се поправя. Моя 8113, а предполагам и други декодери, си вкарва в аналогоеия сигнал данните за телетекст. Току-що лично изпробвано на телевизор вдяващ телетекст. Но определено през приемника е по-удобно за конкретния телевизор, понеже няма памет и дълго търси, докато Строгчето вади страниците на мига (е, ако известно време е било на канала де).

Еди

Цитат на: denyo;291191И аз мислех така и за това бързам да се поправя. Моя 8113, а предполагам и други декодери, си вкарва в аналогоеия сигнал данните за телетекст. Току-що лично изпробвано на телевизор вдяващ телетекст. Но определено през приемника е по-удобно за конкретния телевизор, понеже няма памет и дълго търси, докато Строгчето вади страниците на мига (е, ако известно време е било на канала де).
Сега нека да направим разлика между двата варианта на ползване на стар телевизор с външен декодер.
1 вариант - свързване на декодера по НЧ с телевизора (в този случай телевизора се ползва като монитор).
2 вариант - свързването на декодера по ВЧ с телевизора (в този случай телевизора продължава да се ползва като телевизор).
Аз моето предходно обяснение съм споменал, че моя Вестел го ползвам като монитор, т.е като в 1 вариант. За втория вариан не знам как стоят нещата, а и нямам такъв декодер за проба.

РИКИ

Вариант 3 - тв с вграден тунер.На тоя от подписа ми му смених държавата на Русия и телетекста си стана на кирилица.;;650

Еди

Цитат на: РИКИ;291320Вариант 3 - тв с вграден тунер.На тоя от подписа ми му смених държавата на Русия и телетекста си стана на кирилица.;;650
Такъв вариант няма! Щом устройството се класифицира като ,,телевизор", той задължително има тунер! Без тунер - няма да е ,,телевизор", а например монитор!

РИКИ

Цитат на: Еди;291426Такъв вариант няма! Щом устройството се класифицира като ,,телевизор", той задължително има тунер! Без тунер - няма да е ,,телевизор", а например монитор!

Ти къде в поста ми видя думата "телевизор",въпреки че е такъв(има повече от 1 тунер)?В случая става дума за вграден DVB-T тунер,каквато е и темата.Ако си решил да изпъкнеш със знания кое е телевизор и кое тунер не ми използвай неумесно постовете като цитат!:lol15:

Йовчо Димов

Така - да уточним най накрая
Когато антената ви е вкарана в декодера , то значи ако не ви излиза на кирилица Телетекста ви трябва обновяване на софта или по-точно добавяне на 1251 знаците в модула за телетекста вътре в софта му.Което ще се случи скоро и на поредния декодер - кой? ще видите като стане. Декодери вадещи телетекста на кирилица са им вече добавени(ако е нямало) знаците от таблицата на 1251 кодирането .

Ако сигнала ви влиза в телевизор (LCD) от тъй наречените "нови тънки с цифрови декодери" , то тогава ви зависи от неговия си(на телевизора) софтуера дали има добавени тези знаци от таблицата на CP1251.
Вариант да ви влиза сигнал в стар телевизор няма , затова старите се позлват само за монитор през Скарт(чинчове) или RF вход.
Извод:
Ваденето на телетекста си зависи само и единствено от устройството, в което влиза антената на цифровия сигнал !

Еди

Цитат на: РИКИ;291470Ти къде в поста ми видя думата "телевизор",въпреки че е такъв(има повече от 1 тунер)?В случая става дума за вграден DVB-T тунер,каквато е и темата.Ако си решил да изпъкнеш със знания кое е телевизор и кое тунер не ми използвай неумесно постовете като цитат!:lol15:
Ти май сам не си знаеш какво си писал. Ами погледни си цитирания от мен твой пост!
А сега дай дефиниция на това ,,вграден DVB-T тунер". Къде е вграден? Ако си имал предвид вграден в декодера, можеше само да споменеш ,,декодер". Ако имаш предвид вграден в телевизора, то тогава се налага да си изясниш какво е телевизор, защото ти казах, че те по презумпция си имат тунер (какъв ще е тунера е друга работа). Ако нямат тунер, то тогава не са телевизори.

РИКИ

Цитат на: Еди;291574Ти май сам не си знаеш какво си писал. Ами погледни си цитирания от мен твой пост!
А сега дай дефиниция на това ,,вграден DVB-T тунер". Къде е вграден? Ако си имал предвид вграден в декодера, можеше само да споменеш ,,декодер". Ако имаш предвид вграден в телевизора, то тогава се налага да си изясниш какво е телевизор, защото ти казах, че те по презумпция си имат тунер (какъв ще е тунера е друга работа). Ако нямат тунер, то тогава не са телевизори.

Вграден е в кухненския плот за вграждане...;;516
Всичките тия простотии ги оставям без коментар.Не смятах,че такива всезнайковци ще ми четат постовете и после трябва да се обяснявам кое е вграден тунер и кое външен...че и дифиниции да давам...:worry:

Еди

Цитат на: РИКИ;291671Вграден е в кухненския плот за вграждане...;;516
Всичките тия простотии ги оставям без коментар.Не смятах,че такива всезнайковци ще ми четат постовете и после трябва да се обяснявам кое е вграден тунер и кое външен...че и дифиниции да давам...:worry:
Оф всезнайко, дано някой ти е вградил и малко разум в главата.:hammer:

РИКИ

Цитат на: Еди;291674Оф всезнайко, дано някой ти е вградил и малко разум в главата.:hammer:

То наистина съм си за вграждане на мозък,ама малко ми е късно май.Не съм видял,че вариантите са писани за стар телевизор и дадох пример за нов.Така,че варианта който отричаш си го има,но е друга тема.Иначе аз с невградения мозък не мога да проумея,как написаното от мен ти е харесало и си ми благодарил

а в следващия пост го отричаш.

Накакво раздвоение на мисълта ли имаш или така ми се струва?:worry:

denyo

Цитат на: Йовчо Димов;291471Така - да уточним най накрая
Когато антената ви е вкарана в декодера , то значи ако не ви излиза на кирилица Телетекста ви трябва обновяване на софта или по-точно добавяне на 1251 знаците в модула за телетекста вътре в софта му.Което ще се случи скоро и на поредния декодер - кой? ще видите като стане. Декодери вадещи телетекста на кирилица са им вече добавени(ако е нямало) знаците от таблицата на 1251 кодирането .

Ако сигнала ви влиза в телевизор (LCD) от тъй наречените "нови тънки с цифрови декодери" , то тогава ви зависи от неговия си(на телевизора) софтуера дали има добавени тези знаци от таблицата на CP1251.
Вариант да ви влиза сигнал в стар телевизор няма , затова старите се позлват само за монитор през Скарт(чинчове) или RF вход.
Извод:
Ваденето на телетекста си зависи само и единствено от устройството, в което влиза антената на цифровия сигнал !

Уважаеми колега съфорумец, предполагам това го пишеш след чисто теоретични размисли, подобно на мен преди да се поправя. Май ще се наложи да се самоцитирам, нали повторението било майка на знанието:
Цитат на: denyo;291191И аз мислех така и за това бързам да се поправя. Моя  8113, а предполагам и други декодери, си вкарва в аналоговия сигнал  данните за телетекст. Току-що лично изпробвано на телевизор вдяващ  телетекст. Но определено през приемника е по-удобно за конкретния  телевизор, понеже няма памет и дълго търси, докато Строгчето вади  страниците на мига (е, ако известно време е било на канала де).

Аналоговия сигнал от 8113 независимо дали е вкаран по RF или ниска честота в CRT 14" NEO (дето не е и чувало за DVB-T) си има вътре в него телетекст (за който го интересува как става номера да се вкара във видеосигнала телетекст, да си пусне един Гугъл) и 14 инчовото CRT NEO си декодира и показва телетекста само, управлявано от неговото си дистанционно, и както вече казах, понеже няма памет по-бавно вади страниците. Също и разните функции при показване на телетекста за различни - Стронга има разни прозрачности, NEO-то пък може на половината екран да е картината, на другата половина текста и т.н.

Добрата новина е, че вероятно ако поне едно от двете устройства (приемник или аналогов телевизор) вдява нашенски телетекст, то ще имате достъп до ценната услуга. Казвам вероятно, защото за сега това съм видял лично само на Strong SRT8113.

Йовчо Димов

Естествено че декодер имащ RF модулатор ще вземе телетекста от цифровия сигнал и ще ти го модулира в модулатора и него. Мислех че се подразбира и затова не го уточних и това.
За през Скарт и аз мога да пробвам (не че ми се занимава). Имам ТВ(аналогов) с телетекст демодулатор но някой ден ще пробвам и това... но не сега

Йовчо Димов

Ок пробвах го и е естествено да излиза и от дистанционното на телевизора - тоест ако декодера е вързан през скарт-а . Излиза но все пак зависи отново както казах от устройството дали е кирилизирано ( в моя случай да - тв-то е кирилизирано)  но като натисна да ми го изкара декодера от неговото си дистанционно не беше кирилизиран . но това ще се оправи в следващия ъпдейт.

denyo

Нищо лично, просто не е хубаво да се дезинформира като се пишат разни естествени според персоналните ни разбирания неща. Мен тия две твърдения нещо не ми се връзват едновременно да са верни:
Цитат на: Йовчо Димов;291471Вариант да ви влиза сигнал в стар телевизор няма , затова старите се позлват само за монитор през Скарт(чинчове) или RF вход.
Извод:
Цитат на: Йовчо Димов;291782Естествено че декодер имащ RF модулатор ще  вземе телетекста от цифровия сигнал и ще ти го модулира в модулатора и  него. Мислех че се подразбира и затова не го уточних и това.
За през Скарт и аз мога да пробвам (не че ми се занимава). Имам  ТВ(аналогов) с телетекст демодулатор но някой ден ще пробвам и това...  но не сега
При условие, че аз и други хора вече споделихме нашите лични наблюдения (а не теоретични предположения):
Цитат на: ДВБ;290937Атлантик, аз гледам телетекст на БНТ1 на кирилица със  Стронг 8113 на Велико Търново 84, в другата стая Синапс 2856+ пише: "Не е  наличен", а пък телевизора към който е закачен го изкарва!

Заключението пак да дам, с ясни думи. Телетекст на аналогов телевизор с DVB-T SET TOP BOX се вади по два начина:
1. Самия STB декодира телетекста и го вкарва като графика (картина) във видеосигнала който изкарва на аналоговите си изходи (били те композит или RF). Тогава за управлението на телетекста се ползва дистанционното на STB и ако нещо с текста не е наред, се търси причината в STB.
2. STB вкарва във видеосигнала на аналоговите си изходи (били те композит или RF) информацията за телетекст като цифрови данни както си му е по стандарт, в редовете между полукадрите. Всъщност не знам дали в самия TS го има или приемника допълнително го вкарва, но е факт, има и такъв вариант. Тогава текста се управлява от дистанционното на телевизора и излиза по начина по който си е излизал навремето от аналоговата телевизия.

До колкото виждам, някои приемници владеят единия вариант, а други другия. При Strong SRT8113 мога да кажа, че работят и двата.

Йовчо Димов

И какво видя в това ваденето да зависи от там където влиза сигнала ... А това че декодера го вкарва като модулация където и да е НЕ съм и споменавал , после го направих
Ако влиза в телевизор и имаш кирилица - се вади на кирилица , а ако влиза в декодер и няма кирилица - НЯМА да излиза на кирилица, когато го извикаш от декодера . Какво сега трябва да пиша още 30 думи за да може да ме разбере още един човек ли ?
И все пак стари телевизори с телетекст са едва малка част от всички . Под стар телевизор за СКАРТ най-често се разбира телевизор който ще се ползва със декодер ... хайде извади ми от стар телевизор СЪС телетекст самия телетекст ? Не можеш нали ? Трябва да го вържеш преди това през декодера .... Защото ТОЙ ти го разкодирва първо преди да влезе в където и да е - скарт март или RF модулатор .... Затова казах че вариант да влиза сигнал (цифров) в стар телевизор няма , както и да изкарате телетекст от стар телевизор НЯМА,  щото първо сигнала тряа мине през декодера . Сега добре ли е така ?
Разбира се че после телетекста можеш да си го извадиш от дето искаш , той се модулира навсякъде с картината (при наличието му) . Идеята е че зависиш ВЕЧЕ изцяло от декодера за да имаш изобщо телетекст! А вече от къде как ще го вкараш в телевизора или дали ще има кирилица си зависи изцяло от това има ли или няма кирилски символи вътре в софта . Защото и тъй наречените стари телевизори пак имат софтуер. Надявам се сега всичко да е изяснено относно изречението " "Вариант да вкараш сигнал в стар телевизор няма"

При моя вариант ако сложа декодера ми на телевизор имал телетекст на аналоговия сигнал , могa да си го извикам от дето ми е кеф - или от декодера с червения бутон(и понеже няма кирилски шрифт за телетекста още и излиза на английска фонетика) или от  дистанционното на телевизора с бутона TTX. Там излиза на кирилица щото тв-то си ги има символите. Е тва е резултата при мен.

SatShop.bg
Ъплоуд център DishPointer Сателитни изстрелвания