Чат

🕑 ↗
За да пишеш, трябва да си влязъл в профила си.

Програма за управление на умни устройства

Започната от oldgraf, 20-10-2021, 18:56

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Веско

Аз ползвам Tuya Smart  , крушки, камери имам 2 Соларни , смарт контакти, видеодомоон и др.до сега несъм имал никакви проблеми.
Octagon SF 8008

Искайте и ще Ви се даде,търсете и ще намерите,хлопайте и ще Ви се отвори.

дрим

Цитат на: Underworld;592322Скоро започнах да се занимавам с HA, но някой неща не мога да ги разбера и ще се радвам някой да ми помогне.
Имам HP thin client 520, на който съм му инсталирал Debian и HA supervised. Няма Wifi, свързал съм го с кабел към рутера. Устройствата свързани към рутера и след това към HA са:
1. 2х умни WiFi контакти
2. Xiaomi Gateway 3
3. Климатик Gree Wifi
4. 3х горноспоментите сензори на Xiaomi, свързани чрез BLE до Xiaomi gateway-а
5. 2х стари андроид телефони свързани чрез Wifi към рутера с инсталиран Android IP webcam и Motioneye в HA, за запис.
6 Пречиствател  на въздух пез Wifi
7. Една крушка на Икеа и отделно дистанционно пак на Икеа, през zigbee.
8. Има и други пак свързани чрез wifi

Въпроса ми е, защо доста голяма част от потребителите на HA разчитат на Zigbee протокола? По-евтини ли са устройствата спрямо тези на Wifi и BLe?
Аз, всячаски се опитвам да избегна този протокол, защото ми е трудно да го ползвам -  успях да свържа крушката през Xiaomi gateway,а, но не можах да синхронизирам дистанционното с командите от HA, респективно не виждам предимства спрямо Wifi уредите. Съмняваме, че нещо изпускам.
Благодаря за помоща.
Поздрави
К.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Здравей,
Нали знаеш, въпрос на вкус...
Иначе аз лично предпочитам да ги опростявам нещата и през зигби ще имам едно у/во по-малко.
Друг съвет, като има отделна машина за HA, мой съвет е да сложиш директно HAOS, прави всеки комп супер острилка, инсталира се елементарно, не се занимаваш с репозиторита и нямаш надписи, че версията на HA не е официално поддържана.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk
Техническите въпроси на лично, носят полза само на питащият и е неуважение към форума!
За подобни въпроси, използвай ТОВА!

Underworld

Цитат на: дрим;592326Здравей,
Иначе аз лично предпочитам да ги опростявам нещата и през зигби ще имам едно у/во по-малко.
Друг съвет, като има отделна машина за HA, мой съвет е да сложиш директно HAOS, прави всеки комп супер острилка, инсталира се елементарно, не се занимаваш с репозиторита и нямаш надписи, че версията на HA не е официално поддържана.

Мерси за обяснението - наистина предпочитам WiFi устройства, защото лесно ги  управявам през рутера.
Относно HA OS... май наистина ще я пробвам. С Дебиан съм, защото си мислех да използвам остатъчните ресурси на thin client-а за нещо друго... но май нямам някакви други чакащи проекти. Ще го пробвам.
Поздрави
К.

111111

Цитат на: дрим;592317Тамън се зарадвах, че ще мога да избегна devkit esp32 като GW и директно да си говори с HA, то се флашва с TTL converter.
Не ми се занимава да му търся пиновете сега, мислих, че ще е нещо през BT ама явно технически не е възможно заради смяна на протокола.
Като остане време някога ще тествам.

През блутута от фирмуера ATC.
TTL  е само са ревизия 1.5, но май е оправено вече.
Подпис от долоподписания
Благодари натискайки "Thanks" бутона,
ако сметнеш поста за полезен.

Момчил Минков

Цитат на: 111111;592314при SDR (софтуерно радио) няма такова понятие
и 3-те работят на 2.4 гхз
Не знаех, че са със софтуерно радио... ;;650

Цитат на: дрим;592326Здравей,
Не е само въпрос на вкус, устройства на Зигби, консуумират много по-малко от ВиФи (когато са на батерии би трябвало да издържат по-дълго), освен това всеки нод на зигби се свързва със всеки и може да препраща предадените данни - т.е. може да се направи по-дълга "редичка'' от устройства, без междинните и последното да "виждат" точката за достъп (поне по протокол такова е описанието - лично аз не сум го пробвал :s101)... Факт е, че и аз бухам на ВиФи, просто защото ми е по-лесно с туя за 3 къщи - наблюдавам за сега само фризерите, дали има косумация/работят...
____|_______|_Удряй_|_______|_______|_
|_______|_______|главата|_______|______
____|_______|_______|си_тук_|_______|__

дрим

Цитат на: 111111;592340През блутута от фирмуера ATC.

TTL  е само са ревизия 1.5, но май е оправено вече.
Така е, всичко стана през вифи-то, една подробност, че трябва да се мине през стоковия фърмуер ако е ъпгрейдван с къстъм, иначе не става.

Техническите въпроси на лично, носят полза само на питащият и е неуважение към форума!

TUISTERa

Цитат на: Underworld;592327Мерси за обяснението - наистина предпочитам WiFi устройства, защото лесно ги  управявам през рутера.
Относно HA OS... май наистина ще я пробвам. С Дебиан съм, защото си мислех да използвам остатъчните ресурси на thin client-а за нещо друго... но май нямам някакви други чакащи проекти. Ще го пробвам.
Поздрави
К.

В този случай можеш да ползваш проксмокс или qvm за haos

oldgraf

Цитат на: 111111;592286Пуснали са ъпдейт за малките блутут термо/влагомери xiaomi

А в Github има конвертор от Bluetooth към ZigBee
https://github.com/devbis/z03mmc
Не съм си играл с такива, все са ми самоделки с ESP. На такова може ли да му се каже да си мята показанията на определно ИП и порт? Форматът на данните ще се прочете ако не може да се настройва. Идеята е да ги намушкам аз в база данни

111111

Цитат на: oldgraf;592713Не съм си играл с такива, все са ми самоделки с ESP. На такова може ли да му се каже да си мята показанията на определно ИП и порт? Форматът на данните ще се прочете ако не може да се настройва. Идеята е да ги намушкам аз в база данни

то си броудкаства, следователно няма значение от какво и къде ще го четеш, а това с което си прочел къде ще го пишеш какво ще прави натам е друг въпрос.

@дрим как му е обхвата на ZigBEE?
Подпис от долоподписания

oldgraf

Оки, заръчах 10 да видим. Така ще мога да си поосвободя малко ESP за други проекти

дрим

Цитат на: 111111;592718...

При мен няма да намеря разлика, защото разстоянието не е голямо. Сега го дебна да видя разликата в консумацията, мисля, че Цигби-то сваля по-бързо батерията и ако е така, ще си върна предишния фърмуер.

На Цигби ще ги префлашна на къщата може би, за да може да се подобри обхвата м/у устройствата, то дефакто това е най-голямото предимство на този протокол.

Цитат на: oldgraf;592713Не съм си играл с такива, все са ми самоделки с ESP. На такова може ли да му се каже да си мята показанията на определно ИП и порт? Форматът на данните ще се прочете ако не може да се настройва. Идеята е да ги намушкам аз в база данни

@Графе, може да събираш данните от термометрите по блутут от едно esp32 devkit, и по MQTT протокол да ги препращаш където искаш, я на home assistant, я да пълнят друга база някъде.

oldgraf

А с оригиналната или преработената Цигби версия мери по-точно?

В гитхъба пише, че един е направил форк и оптимизирана версия с по-малък разход на енергия, но нямало да я развива.

дрим

Аз заредих тази от гитхъба от линка на Единиците, друга не съм пробвал, иначе като отчитане не забелязвам разлика.

111111

Когато е променен само интерфейса за предаване на данни,
каква разлика да има в данните които се предават?
Подпис от долоподписания

дрим

Цитат на: 111111;592718...

Днес, намерих малко време и върнах стоковия фърм, не съм подкефен от ZigBEE фърмуера, нова батерия е наполовина от последния път когато го заредих. Тъпото е, че вече минаване от ZigBEE към какъвто и да е BLE фърмуер, става само с ТТЛ конвертор, като се следва процедурата от гитхъба. Само една подробност която не е описана там, но днес я открих по трудния начин, преди префлашване трябва да се изтрие флаша, защото зигби фърмуера заема повече блокове и като се налее БЛЕ фърма, нищо не става.

Иначе също върнах всичките датчици на стоковия, защото преминах от MQTT на Bluetooth-Proxy към HA заради възможността да управлявам разни Bluetooth LED контролери. С Tasmota на ESP32 не става за HA bluetooth-proxy.

SatShop.bg
Ъплоуд център DishPointer Сателитни изстрелвания