Чат

🕑
За да пишеш, трябва да си влязъл в профила си.

30 години сателитна телевизия с ASTRA

Започната от Верту, Март 18, 2019, 01:46:18 PM

« назад - напред »

Верту

Преди тридесет години сателитните чинии започнаха да се появяват за първи път на фасадите на сградите. Те бяха един от предвестниците на историческите промени от онова време. Всички те бяха насочени към една точка в небето – 19.2oE орбитална позиция, от която се предаваше спътниковият сигнал от сателита ASTRA 1A.  Този месец празнуваме 30-годишнината от този момент, който бележи началото на ерата на сателитната телевизия.

Цялата тема https://www.kaldata.com/it-новини/30-години-сателитна-телевизия-с-astra-306050.html/amp

Пъстрина

В далечната '89 Videomax ни монтираха въртяща се сателитна чиния - 13, 16 и 19 градуса. 30 години по-късно сателитната антена все още работи и се ползва ежедневно, разбира се с конвертор за дигитална тв и особеното захващане 32 мм. Спомням си как гледахме всеки четвъртък или петък вечер "Tutti Frutti" по RTL, останалото време на MTV денонощно. :)

косама

Верту

И аз имам от тези години една пещерска парабола 140 с мотор който вече не работи. Но чинията си пее на 19°Е. Дори аналоговия приемник го пазя още.

themaster301

Цитат на: Пъстрина;504962В далечната '89 Videomax ни монтираха въртяща се сателитна чиния
Какъв размер? Знаеш ли , какво производство е?
Парабола 2.2 м. + Multi Satellite Positioner Pace MSP-995 + Mut@nt HD51 + TBS 6903 Professional DVB-S2 Dual Tuner PCI-e Card.

Дедал

Цитат на: Верту;504993И аз имам от тези години една пещерска парабола 140 с мотор който вече не работи. Но чинията си пее на 19°Е. Дори аналоговия приемник го пазя още.

То и аз така и все още си пазя Pace mss1000 ... и аз не знам що :)

mddmdd

По бай Тошово време бяха забранени за простолюдието.За първи път видях на живо 82-83 година какво е това сателит.Само че беше на някакъв посланик в чужбина няма да казвам в коя държава и от долу на входа пазеше тогава милиционер.Много се впечатлих от видяното.И за 35- 40 години виждате какво стана.

radovan1973

И аз още си въртя paraclipse-то с аналоговият DRAKE закупени далечната 95_та година-еми тръпка кво да прайш;;650
Paraclipse 2.28/Invacom snf-031/octagon sf8008 4k /Xtrend ET9200x2/TV 4k 3D Panasonic TX-55CX700E

CITRON

Цитат на: themaster301;504994Какъв размер? Знаеш ли , какво производство е?
Ако е същата е 1.0 на 1.10 офсет полимерна и навремето Беше малка за Астра на Обяд имаше спаркове.
C:> GOTO NEXT LEVEL

themaster301

Ония времена Videomax , какви антени монтираха - руски , сръбски , български или други ?:s101
Парабола 2.2 м. + Multi Satellite Positioner Pace MSP-995 + Mut@nt HD51 + TBS 6903 Professional DVB-S2 Dual Tuner PCI-e Card.

Пъстрина

Цитат на: themaster301;504994Какъв размер? Знаеш ли , какво производство е?

Размер 1.20, марката е Echostar. С коаксиалния кабел вървеше и един трижилен - управляваше (въртеше) H и V. Над нея имам монтирана и 1.50 русенска, петнадесет годишна, пак на 19.2, все едно че е прекарала едра шарка, а градушките са еднакви и за двете. Зимата като събере сняг "русенката" и пада точно на "видеомакс"-а от 10 метра височина, но много здрава излезе. На третата снимка все още може да се прочете надписа.

Верту

Цитат на: CITRON;505002Ако е същата е 1.0 на 1.10 офсет полимерна и навремето Беше малка за Астра на Обяд имаше спаркове.
Ее вярно, спаркове...това беше и най употребяваната дума по онези години. Вечер избистри Pro7, RTL и голямо щастие.

Глаголица

Помня имаше 90-те много чинии с името на фирма, която не се сещам как се казва сега, но собственик ѝ беше чичото на един съученик, само кабелна имахме тогава ;;573

SatShop.bg
Ъплоуд център DishPointer Сателитни изстрелвания