Чат

🕑
За да пишеш, трябва да си влязъл в профила си.

Линеен мотор или H-H

Започната от красид, Март 08, 2013, 08:08:27 AM

« назад - напред »

красид

Здравейте,

На доста места в форума чета, че линеен мотор е по добрия/здравия, а и май по-евтиния вариант за моторизиране на антена.

Най-евтиния H-H е около 75лв, а линеен + полярно окачване към 55лв.
Аз, за момента експериментирам, така че мисля да ползвам системата с антена от 80см.
Кое ще ми препоръчате?
Както се казва апетита идва с яденето, но за момента няма да влагам повече пари в нова антена.

Линейния мотор изисква още един кабел за захранване, нали така?
Приемника може ли да управлява такъв мотор при смяна на канали директно?

Приемника, който мисля да купя е Golden Media 990 HD SPARK RELOADED.

Какво ще ми трябва като цяло за изпълнение на системата, ако е с линеен мотор? и за H-H мотор?

Целта е по скоро да се гледат free програмите, така че няма да задълбавам за момента с друго.

80см антена достатъчна ли е за подобна инвестиция?

Ще съм ви благодарен, за малко по детайлни обяснения, въпреки че предполагам ви е писнало от подобни ламери като мен.

Благодаря предварително!

фолкръм

Нещо са ти криви сметките. Към линейния мотор ти трябва и позиционер 50лв +-5! Линейния е по здрав да!
receiver Vu+Ultimo 4K, dish Triax TD 88 - 80E/30W,LNB - AB Com ,dish Selfsat H30D1, motor Moteck H-H   ,dish Panorama 67см,LNB-AB Com TWIN,receiver DL STB-202.

Чък Норис

За 80см антена полярно окачване и лиенеен мотор? :lol15:

ВалчоП

Може би е имал предвид 180 см... ;;601
[SIGPIC][/SIGPIC] SatConn 100 cm (9-13-16-19-23-28-31-39-42-45E), Best HG 404 & Gibertini 125 & Moteck SG2500 (70.5E-45W);
VU+ Ultimo 4K,
VU+Solo², GigaBlue HD Quad Plus, Samsung GQ 55 Q9 FNGTXZG; Samsung UE48JU7090.

красид

Не - 80см имам в предвид - за съжаление.
Знам мнението в форума, а и не само относно антените, но това имам за момента.

Оветлихте ме за линейния мотор. Не е за мен явно...

Все от някъде трябва да се тръгне ;)

Triax

Ако мислиш след време да се ъпгрейднеш с по-голяма антена (а то като се моторизираш, ще ти се наложи...) е по-добре да инвестираш в линеен мотор. Ако ще си седиш с осемдесятката - H-H мотор.

красид

Да. Това ми е идеята.
За сега да моторизирам тази антена, а след това ако реша просто да я сменя с по-голяма офсет.
Нали тези H-H ги дават и до 120см офсет... едва ли ще минавам на огромни параболи...

ВалчоП

Наскоро се продаваше един Стаб 120, той не е лош вариант, доста го дискутирахме, но не знам дали е наличен още... Става и за тежки антени.
[SIGPIC][/SIGPIC] SatConn 100 cm (9-13-16-19-23-28-31-39-42-45E), Best HG 404 & Gibertini 125 & Moteck SG2500 (70.5E-45W);
VU+ Ultimo 4K,
VU+Solo², GigaBlue HD Quad Plus, Samsung GQ 55 Q9 FNGTXZG; Samsung UE48JU7090.

Triax

Зависи от антената и от мотора. Ако си вземеш тежка антена, неминуемо ще скапе мотора. Ако си вземеш най-евтиния мотор, ще се скапе и с най-леката антена...

Кайен

За 80см по-добро няма. Н-Н линеен мотор с позиционер + полярно окачване. Ползвам го от три години без профилактики и без проблеми. Единствено ходът му е по-малък от Н-Н мотор.

красид

т.е. този мотор се управлява не по USALS, a по DiSEqC.
Не е нужен допълнителен позиционер и отделен кабел за захранване?
Това значи ли, че при смяна на каналите, приемника ще върти антената автоматично. Как става запаметяването на позициите на сателитите?

Ако може малко по детайлно да ми обясниш...

Кайен

Мотора се управлява и по Universal Satellites Automatic Location System (USALS), also known (unofficially) as DiSEqC 1.3 и по DiSEqC 1.2, позволяващ превключване между до 16 сателитни източника, и контрол на едноосов (single axis) сателитен мотор /това, по-светлото, е от Уикипедиа/.
Аз го управлявам по протокол DiSEqC 1.2. Мотора се върти автоматично при промяна на канала, няма нужда от допълнителен кабел за захранване, няма нужда от позиционер. На практика това е електроника за Н-Н мотор, монтирана на линеен.
Запаметяването на позициите зависи от приемника и от софтуера.
При мен има два недостатъка:
1. Върти сравнително бавно.
2. Тесен диапазон - около 50градуса, но колеги писаха, че при тях е повече. Явно моят е проблемен, но това в никакъв случай не ми е развалило удоволствието.
Плюсове:
1. Цена
2. Надеждност
3. Прецизност/може би, заради по-бавното въртене има възможност да премери точно сигнала и винаги спира на запаметеното място/.
4. Устойчив на вятър.
Антената, която е монтирана е от ITV, с кръглата рейка/около 80см/
Ако някой друг има впечатления нека също ги сподели.

Triax

Цитат на: Кайен;233704Ако някой друг има впечатления нека също ги сподели.
Аз имам...не ми хареса...

Сякаш е правено в последния китайски гараж. Платката на позиционера  е изпълнение от 80-те години...и няма нищо, което да е хидроизолирано. Малко влага да влезе и до там.
Това което монтирах много "забравяше" позицията на спътника по USALS. Абе...за 50лв толкова.

Аз бих си взел читав H-H мотор втора употреба за 50лв. :)

Кайен

Цитат на: Triax;233771...и няма нищо, което да е хидроизолирано.
Херметични мотори не съм виждал. Всички имат дренажни отвори заради конденза, който се образува вътре.
Относно възможното дефектиране - колега от един от двата форума продаваше такива платки по 7-8лв.
Не ме разбирайте грешно. Не съм върл фен, дори съм приготвил друг мотор /Н-Н/, но този не ми дава причина да го сменя. Може би един ден, ако подкарат Виваком времето за въртене ще ми дойде множко...

Стоян6

Вземи по възможност само полярното окачване и си купи 12" мотор и позиционер за да не ги купуваш отново след изтичане на гаранцията.При мен с чиния на була издържа толкова.Мотора 8" е слабичък, позиционера има дисплей и по всяко време виждаш на каква стоиност или на коя запаметена позиция е,захранването е отделно и не идва от приемника,повечето модели са с ДУ и настройките се правят от него,а не от менюто и ДУ на приемника(но може и от него).Вграденият в 8" мотор няма индикация и се ориентираш само по сигнала.Ако след време решиш да смениш приемника настройките за позициите на спътниците не се губят.С по-големият мотор имаш и по-голяма дъга.Това е оптималният вариант.
<75E...30W>1.50 парабола,INVACOM Fibre Optical, мотор Strong SRT А18+,позиционер Strong SRT V50, VU+solo 4K; EDISION Piccollo S2+T2/C H.265 HEVC

SatShop.bg
Ъплоуд център DishPointer Сателитни изстрелвания