Чат

🕑
За да пишеш, трябва да си влязъл в профила си.

Дефектни HDD 2x3TB 1x4TB,могат ли да се оправят ?

Започната от Eмилиян, Април 22, 2022, 02:04:52 PM

« назад - напред »

Eмилиян

Здравейте,имам дефектни харддискове и се питам дали не могат да намерят някакво приложение или са директно за кошчето?
Моля за идейки?

Gena_Bs

Конкретизирай какво разбираш под "дефектни".

Кайен

При WD Purple обикновено се окисляват контактите на платката. Сваляш я, почистваш със спирт или механично, сглобяваш и ако тръгне се радваш.
Нищо не пречи, ако не тръгне пак да се радваш.
Вътре има неодимови магнити, които залепени на метална кутийка са чудесни при ремонт на колата.

bu12tras

Не е само при Purple серията .... За последните 2 месеца 2 WD RED NAS хвърлих, единия беше на 2 месеца другия на 10 дни . Абсолютни боклуци вече правят. Няма на кой да разчиташ за качество.

uniqad

Да използвам темата... Кой сервиз в Пловдив е доказано успявал да възстанови данни от хардуерно повредени хард дискове? Дайте препоръки от личен опит, иначе всеки твърди, че може, но след диагностиката развява белия байрак... Почти съм сигурен, че проблема е в магнитната глава и е нужен донор...
С черен хайвер се хранят големите риби... Малките риби се хранят със зелен хайвер!

hector21

Ако иде реч за хард диск с моторче и то не се върти, би могло да е изгоряло. В такъв случай ако имате хардиск донор същия модел (може и употребяван), прехвърляте дисковете от повредения на здравия. Обикновено го наричат "platter swap", вижте в Youtube. Ако някои от дисковете е надраскан или пукнат, няма как да се възстанови. Трябва да пипате чисто , с ръкавици, в стая без прахоляк :smile:
Skystar S2, 1,1m офсет, Amiko 2400

Eмилиян

Благодаря на отзовалите се!
Като гледам май няма да се занимавам,разгледах и някой сайтове и по youtube мноого сложно ми се виждат всичките тея машинации.
1х4ТБ диска е с дефектни сектори.
2х3ТБ не може да се инициализира и ми дава че диска е 0.00кб

и трите диска са на WD, от сървъри.

vasilstf

Ако не са в гаранция, прави ги на пепелници. Или ги ползвай да подпираш прозореца с тях. Иначе в нета има доста идеи как да си направиш часовник, машинка за заточване и какво ли още не.

@hector21, какво имаш предвид да се прехвърли диска? Да го отвориш и да извадиш цилиндъра ли? Бъди сигурен, че отваряне и разхерметизация на диска го праща директно в коша.

uniqad

Цитат на: vasilstf;574175Бъди сигурен, че отваряне и разхерметизация на диска го праща директно в коша.
Ми той диска така или иначе е вече за коша... идеята е да се спасят предимно важни сантиментални снимки от него... колкото повече, толкова по-добре. Пробвал съм да ги възстановя софтуерно с няколко програми. Да, открива ги при сканиране, но не може да ги възстанови по никакъв начин, защото според мен е дефектирало четящото устройство на магнитната глава(изпускане на земята в работещ режим)! Затова търся професионално възстановяване в стерилни условия и ползване на донор, защото в домашни условия без специална течност за измиване на платера не става работата. Изчел съм цялата материя вече... И да, знам, че това струва майка си и баща си, но също така знам, че всеки сервиз първо ти взема едни 50 лева минимум за диагностика, само за да установи, че не може да се справи. Не вярвам, че всички са толкова некадърни и търся правилния човек...
С черен хайвер се хранят големите риби... Малките риби се хранят със зелен хайвер!

vasilstf

Цитат на: uniqad;574176Ми той диска така или иначе е вече за коша... идеята е да се спасят предимно важни сантиментални снимки от него... колкото повече, толкова по-добре. Пробвал съм да ги възстановя софтуерно с няколко програми. Да, открива ги при сканиране, но не може да ги възстанови по никакъв начин, защото според мен е дефектирало четящото устройство на магнитната глава(изпускане на земята в работещ режим)! Затова търся професионално възстановяване в стерилни условия и ползване на донор, защото в домашни условия без специална течност за измиване на платера не става работата. Изчел съм цялата материя вече... И да, знам, че това струва майка си и баща си, но също така знам, че всеки сервиз първо ти взема едни 50 лева минимум за диагностика, само за да установи, че не може да се справи. Не вярвам, че всички са толкова некадърни и търся правилния човек...
Да, разбрах те. Но в Пловдив съм ходил само веднъж, а и нямам много познати там, затова отговарях на другите в темата.

Иначе мой познат е ползвал услугите на подобна фирма, помещаваща се в БИЦ-ИЗОТ преди 3-4 години, но не знам дали функционират все още. Като цяло, от всичко което съм чувал от познати (работим в ИТ сектора), от стотиците фирми в България които възстановяват данни, може би се броят на пръстите на едната ръка тези, които наистина го правят както трябва, по стандарти и сертификати. Разбира се, цените са четири и пет цифрени.

Така както го описваш, според мен главата е ок, защото така или иначе чете нещо от диска. Според мен по-вероятно е издълбала канал или е надрала цилиндъра. Но и това не е изгубено безвъзвратно.

hector21

И аз така си мисля, че най евтиния вариант е да си купиш същия модел хард и да го ползваш за донор, защото фирмите ще ти съдерат кожата и после нищо.  Аз не знам вече как ги правят, дали дисковете, които приличат на дивиди дискове, само че по малки ги пъхат в цилиндър, та този цилиндър трябва да го прехвърлиш в работещия хард диск. Не е чак толкова сложно, но най добре да потърсиш употребяван хард като твоя в olx, за да не даваш излишни пари. То сложно щеше да бъде ако диска ти е криптиран.

vasilstf

Като не знаеш как ги правят, не давай съвети. Че може да помогнеш на някой да си затрие безвъзвратно даните.
Харддисковете нямат нищо общо с мини дивиди или каквото си мислиш там. Принципа е коренно различен при dvd, при cd, hdd и ssd. Няма място за сравнение.

Що се отнася до "донорите" също не е удачно да се прави извън лабраторни условия. Разбирай специална лаборатория пригодена за разхерметизиране на харддискове, напълно стерилна без прах и външни замърсители. След това идва електрониката. Може да купиш два харддиска от един и същи модел, но електрониката да е коренно различна и идеята ти за донор отива в коша. Виждал съм харддисковев от един модел, при които не чиповете, ами платките са с различен размер и не са съвместими. Ако донора е с различен чип от твоя харддиск, може дори да не завърти. Дори харддиска и "донора" да са от една партида и електрониката да съвпадне, пак може да не изкараш никаква информация. Има още куп фактори които оказват влияние.
Ако не знаеш какво правиш, не го прави. Защото никога няма да постигнеш желаният резултат. Дори по-лошо, може да си докараш още повече ядове.

hector21

Аз бях казал, че имам предвид въртящи се хард дискове. Те съдържат мини дивиди дискове, но не знам колко слоя, това не е важно. Аматьор съм, но съм гледал и други като мен да извършват процеса, без стерилни условия, само по-чисто помещение. Естествено ако се ползва донор трябва да съвпадне модел, ревизия и фирмуер. Ако има добри специалисти, които да му помогнат, подскажете му.

къртица 13

Цитат на: hector21;574186Аз бях казал, че имам предвид въртящи се хард дискове. Те съдържат мини дивиди дискове, но не знам колко слоя, това не е важно. Аматьор съм, но съм гледал и други като мен да извършват процеса, без стерилни условия, само по-чисто помещение. Естествено ако се ползва донор трябва да съвпадне модел, ревизия и фирмуер. Ако има добри специалисти, които да му помогнат, подскажете му.

При мен 2 по 500 гигабайта беше обратното  дискове вътре бяха добре:;810 просто шпинделите ходеха на ляво на дясно и се чуваше цък цък ходих при специалисти игра 3 часа 50 лева ;;basiНе е сложно да го отвориш малки еврейски звезди ключета извадих им магнитите:)Отидох на съботния пазар 2 по 1.0 тера по 20 лева

111111

Малко за размисъл:

Според производителите на електрички:
Използването на неодимови магнити е много скъпо,
поради високата цена на редкия метал.
нищо че с него ставали по добри двигателите.

Тея производители на еко консерви що не рециклират дискове?

10-20 диска ~ един двигател.

Процесорите на дисковете също не са за пренебрегване ARM на 400-600 мхз.
Подпис от долоподписания
Благодари натискайки "Thanks" бутона,
ако сметнеш поста за полезен.

SatShop.bg
Ъплоуд център DishPointer Сателитни изстрелвания