Чат

🕑 ↗
За да пишеш, трябва да си влязъл в профила си.

Програма за управление на умни устройства

Започната от oldgraf, 20-10-2021, 18:56

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

TUISTERa

Цитат на: гледамтв;602410Като стана въпрос за Home Assistant, вчера ми се брикна след опит за ъпгрейд на супервизора . След рестарт успях да го вкарам в режим "Unhealthy system - Supervisor update failed"
Тук е описан проблема и как се оправя:
Supervisor was not able to update.

Онези които вчера са проспали ъпдейта днес няма да имат проблеми, но аз бях принуден да върна бекъп от предия ден и загубих малко статистика.
Един съвет от мен, ъпдейтвай към края на месеца , а не в началото ;;650

гледамтв

Цитат на: TUISTERa;602427Един съвет от мен, ъпдейтвай към края на месеца , а не в началото ;;650

Чиста случайност, предния ден добавих два ключа и два контакта и после докато ги настройвах трябваше да рестартирам няколко пъти. Упорития надпис, че трябва да ъпдейтна супервайзора ме ядоса и го щракнах. Никога не съм ъпдейтвал супервайзора, има го само в Home Assistant Supervised, което е най-пълноценния вариант и много хора не знаят за него. Оказа се, че са променили стратегията за ъпдейт на този компонент и се получило претоварване на репото на докер в гитхъб. Вместо да се кротна и да изчакам да го оправят, почнах на ръка да правя docker pull и накрая го брикнах. Най-важния извод от цялата работа - HASS е изключително стабилен и даже да ти се счупи операционната система или самия хардуеър, за няколко часа може да се възстанови всичко, даже и на друга машина, стига да имате редовни бакъпи. Аз ги правя автоматично на Google Drive през 3 дена, така че максималната загубата на статистика не е голяма.

111111

Явно си пуснал НА под докер в Линукс за да ти се скапе
HAOS на виртуалка може да ковеш снапшот преди всеки ъпдеит.

https://www.home-assistant.io/installation/alternative

За жалост таз глупост със задължителен UEFI много скапва перформанса
Подпис от долоподписания
Благодари натискайки "Thanks" бутона,
ако сметнеш поста за полезен.

Underworld

Цитат на: 111111;602458Явно си пуснал НА под докер в Линукс за да ти се скапе
HAOS на виртуалка може да ковеш снапшот преди всеки ъпдеит.

https://www.home-assistant.io/installation/alternative

За жалост таз глупост със задължителен UEFI много скапва перформанса
Потвърждавам. И аз бях с докер под дебиан и supervised и само проблеми ми създаваше. Тази седмица си инсталирах проксмокс и виртуален Home Assistant и се родих. Има ги и addon-ите който бяха премахнати от supervised , като motioneye, и тн. Отделно си има и дебиан, ако ти е кеф.

гледамтв

Цитат на: Underworld;602468Потвърждавам. И аз бях с докер под дебиан и supervised и само проблеми ми създаваше. Тази седмица си инсталирах проксмокс и виртуален Home Assistant и се родих. Има ги и addon-ите който бяха премахнати от supervised , като motioneye, и тн. Отделно си има и дебиан, ако ти е кеф.

Имах го motioneye като адон преди, но го махнах - нещо му беше спряла поддръжката до дебиан 10. Сега гледам пак е живнал, но аз минах на ispy (agent dvr). За съжаление не е опън сорс и го няма като официален адон. А и не можах да го подкарам на rpi5, където ми е HA отскоро. Кажете нещо подобно на ispy, с такава поддръжка на всякакви камери.

TUISTERa

Цитат на: Underworld;602468Потвърждавам. И аз бях с докер под дебиан и supervised и само проблеми ми създаваше. Тази седмица си инсталирах проксмокс и виртуален Home Assistant и се родих. Има ги и addon-ите който бяха премахнати от supervised , като motioneye, и тн. Отделно си има и дебиан, ако ти е кеф.

Много време ползвах докер-а, минах после временно на проксмокс колкото да го пробвам, финалния вариант е леново м700 с хаос , м2 и ссд

Underworld

Цитат на: TUISTERa;602474Много време ползвах докер-а, минах после временно на проксмокс колкото да го пробвам, финалния вариант е леново м700 с хаос , м2 и ссд

Аз май те следвам:) Бях на HP T520 с дебиан, сега минах на Фуджитсу Футро S930 с проксмокс на което съм сложил hassos, ще ми се да пробвам jellyfin и nextcloud, и после може и аз да мина директно на hassos. Но ми се ще да имам и дебиан-незнам за какво, ама.... А иначе Футрото има 2 сата Ssd и един msata.8 вата на час - 20 еврака от немския ибей. Леновото как е от към консумация на ток?

oldgraf

HA на виртуалка е супер. 4ГБ рам ѝ е добре, но зависи какво сте накичили де. Аз изгасих един делл r710  и част от нещата заедно с HA ги сложих на T450.
Nextcloud може да го "пробваш" във вътрешната мрежа ако го ползваш само за файлове. Но започнеш ли с Талк, офис и тн и става гадно. Трябват домейни/поддомейни и сертификати, та вътре, а и с пренасочвания  е доста трики. Вземи си VPS за $5-6 на месец и там го пробвай

Underworld

Цитат на: oldgraf;602496HA на виртуалка е супер. 4ГБ рам ѝ е добре, но зависи какво сте накичили де. Аз изгасих един делл r710  и част от нещата заедно с HA ги сложих на T450.
Nextcloud може да го "пробваш" във вътрешната мрежа ако го ползваш само за файлове. Но започнеш ли с Талк, офис и тн и става гадно. Трябват домейни/поддомейни и сертификати, та вътре, а и с пренасочвания  е доста трики. Вземи си VPS за $5-6 на месец и там го пробвай
Аз даже съм му дал на HA 2GB и му е много. Motioneye е директно на проксмокса, а некстклауд го планирам само локално, е и чрез wireguard-а на рутера. Мерси за инфото.
Поздрави
PS:Oracle предлагат безплатен VPS, ако ти трябва. Имам и това :)

Гадьо

Някой пробвал ли е с успех да пусне гласов асистент на български, на Home Assistant? На llama 3.2 българския му е ужасен, на bggpt първоначално ми даваше някаква грешка сега въобще не го открива като опция.

дрим

Онзи ден не можах да добавя Zigbee устройство към нито един от GW които ползвам. Излиза съобщение, че устройството не е оторизирано.
Поразтърсих се из нета и какво да видя, гредата е четвъртита :)

ЦитатSince last week.Tuya company has undergone major changes.TUYA company has prohibited devices with standard Zigbee 3.0 from connecting to Tuya/Smart Life APP.Therefore, this plug can no longer be connected to Tuya/Smart Life APP

На който му се чете, ето линк към дискусията в reddit
Техническите въпроси на лично, носят полза само на питащият и е неуважение към форума!
За подобни въпроси, използвай ТОВА!

гледамтв

ЦитатОнзи ден не можах да добавя Zigbee устройство към нито един от GW които ползвам. Излиза съобщение, че устройството не е оторизирано.
Поразтърсих се из нета и какво да видя, гредата е четвъртита :)

Това нали не се отнася за Home assistant през ZHA или Zigbee2MQTT, че си поръчах два репитера и чакам да ги получа?

дрим

Не се отнася за Zigbee2MQTT, само за Tuya/SmartLife платформата
Техническите въпроси на лично, носят полза само на питащият и е неуважение към форума!
За подобни въпроси, използвай ТОВА!

Мартинския

Здр,
Ще ползвам темата да дадете акъл какво устройство да сложа за рестарт/прекъсване на тока веднъж седмично.
Имам ups, към чиито две гнезда с разклонители са вързани разни устройства. Единствено нвр-а се ребуутва, защото в менюто си има график. Другите неща обаче, като модема на а1 няма как, а си трябва че му намалява скоростта с времето.
Въпроса ми е каква интелигентна джаджа да сложа?
Хрумва ми от онези дигиталните таймери, които слагам за коледните лампи, ама може да има по-добро решение.
Мерси.
София: emme esse 100 cm, SkySat H-H на OCTAGON SF8008, Blizoo, A1 Xplore TV Smart, EDISION OS MiniPlus, XMART-6K-T95Z
Северозападa: emme esse 80 см, SkySat H-H на Vu+ Solo SE V2, A1 80 cm + SRT ANT 45 на EDISION Piccollino S2, А1 Net Box

Глаголица

Държиш ли да е умно устройство? И механичен таймер ще ти свърши работа.

SatShop.bg
Ъплоуд център DishPointer Сателитни изстрелвания