Чат

🕑
За да пишеш, трябва да си влязъл в профила си.

Плекс сървър.

Започната от oldman, Септември 09, 2020, 11:03:40 AM

« назад - напред »

johnfogerty

Цитат на: oldman;538839Искам да си направя сървър за домашно ползване - 2-3 юзера.
 Ще е възможно ли с NAS и какъв модел да търся?
В зависимост от бюджета ти и необходимото дисково пространство, бих ти препоръчал да се замислиш относно наемането на отдалечен сървър. Аз ползвам тези https://www.seedhost.eu/seedboxes.php
Не се занимаваш с хардуер и поддръжката му. Всичко идва пре-инсталирано (освен плекс, който се инсталира много лесно. Има си упътвания.). Можеш да поддържаш добър коефициент по тракерите, ако ти е приоритет, заради високите скорости на сървъра, Можеш да си сигурен, че хардуера ще издържи няколко юзъра наведнъж (Все пак това са корави сървъри). Също така няма да е нужно да плащаш за целия хардуер наведнъш (домашен NAS). Плащаш си месец за месец или за по-голям период от време ако искаш да хванеш отстъпките. Аз лично ползвам два storage сървъра от тях последните няколко години и не съм имал проблеми. Само преди месец за няколко часа сървъра беше даун, но се оказа, че харда си заминавал и го подмениха изцяло безплатно като ми прехвърлиха данните на новия диск. При домашен NAS трябва и за това да мислиш - RAID или не, подмяна на харддискове....

bu12tras

Прекалено скъпо идва за нещо което не е твое а само наето! За 1TB колко 1080р филма ще събереш преди да ги изтриеш за ново място. Казвам го от личен опит аз имам 16TB масив с около 800 филма 1080р ,около 35/40 сериала 720р и 40 4К филма и вече мисля за нов диск.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

johnfogerty

Цитат на: bu12tras;539151Прекалено скъпо идва за нещо което не е твое а само наето! За 1TB колко 1080р филма ще събереш преди да ги изтриеш за ново място. Казвам го от личен опит аз имам 16TB масив с около 800 филма 1080р ,около 35/40 сериала 720р и 40 4К филма и вече мисля за нов диск.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Както казах, всичко зависи от бюджета и от нуждите.

В дългосрочен план съм съгласен, че е по-евтино с домашен NAS, но в краткосрочен ако искаш сега да си изградиш NAS от да речем 16ТБ трябва да хвърлиш общо едни 1500-2500 лева за NAS устройство + дискове в зависимост дали ще има RAID или не. (Като в случая става въпрос за по-нисък клас NAS, където е под въпрос дали 2-3 юзъра ще успеят без проблеми да гледат. За по-добри НАС-ве цената е друга.)
Като го наемеш плащаш всеки месец по 60 евро (нямат еквивалент на 16ТБ, но комбинация от два сървъра - един от 4ТБ и един от 12ТБ правят същата стойност, като пример). Разликата е, че всеки месец равномерно плащаш.

Ако предплатиш за 1 година имаш 15% отстъпка.

Също така не се занимаваш с никаква поддръжка. Можеш да го ползваш и гледаш от цял свят, което е удобство, ако пътуваш често в чужбина.

TUISTERa

60 евра на месец или 2500 лв за NAS ... Вие за какви суми говорите бе хора...  И това в графа Домашен майстор... Това си е в графа парите не са ми проблем кажи какво да си купя ;;650

johnfogerty

Все пак "data hoarding"-а е скъпо удоволствие. :)  https://www.reddit.com/r/DataHoarder/
Имах предвид 2500 лева за устройство + дискове = общо. Но това устройство почти сигурно няма да успее да транскодира плекс за 2-3 юзъра наведнъж.

Друг вариант е сам да си направи НАС.

johnfogerty

Друг вариант и може би най-евтиният е plex shares.

Плекс предоставя опцията да споделяш папки от сървъра си с други плекс потребители. Така например ако имаш папка с много сериали, можеш да я размениш с някой който има много филми. Така и двамата споделяте съдържанието на сървъра си, което спестява доста място. Има също и доста хора, които са превърнали това в бизнес: наемат сървъри с огромно количество място и ги пълнят с филми и сериали. Така срещу определената от тях месечна сума (обикновено между 5 и 10 долара) ти дават достъп до цялата си библиотека. Тя обикновено включва хиляди филми и сериали в най-доброто възможно качество. Въпросът е да намериш някой с добър баланс между локация (за предпочитане ЕВропа) и брой потребители, които са му "абонати" (за да може сървъра да издържи натоварването). Всичко това можеш да намериш тук: https://www.reddit.com/r/plexshares/
Огромно количество от хора споделящи папките си в плекс, като повечето от тях практически предлагат каталога на нетфликс, hbo, hulu, и всички тези стрийминг платформи в плекс срещу една месечна такса от 5 до 10 долара. Така дори не е нужно да имаш сървър. Нужен ти е само плекс акаунт и въпросната сума всеки месец.

TUISTERa

Е тука е ключа от бараката. Що НАС, плекса го прави излишен. Аз имам едно компютърче дето лежи върху хладилника. Плекс и Трансмишън инсталирани на дебиан + докер - радар, сонар, базар, жакет и wireguard за впн. Пей сърце. Само гледаш... Иска си сървърче, плекса иска пауър, Ако ще е на нас, по-добре коди

johnfogerty

Цитат на: TUISTERa;539180Е тука е ключа от бараката. Що НАС, плекса го прави излишен. Аз имам едно компютърче дето лежи върху хладилника. Плекс и Трансмишън инсталирани на дебиан + докер - радар, сонар, базар, жакет и wireguard за впн. Пей сърце. Само гледаш... Иска си сървърче, плекса иска пауър, Ако ще е на нас, по-добре коди
Съгласен съм. Но трябва да се вземат доста неща предвид: да се купи процесор, способен да транскодира за 2-3 юзъра наведнъж; сметки за ток (може да не са много, но все пак се натрупват); има ли въпросният бъдещ създател на НАС/домашен сървър нужните познания не само да си изгради сървъра, но и да поддържа софтуерно системата. След като си направи сам сметката ще си реши кое му излиза по-евтино/лесно. Аз предложих няколко варианта, които не изискват почти никакви технически познания. Само плащаш и гледаш. Всеки си преценя кое е най-добрият вариант за него.
П.С. Освен това при варианта с наетия сървър от 16ТБ, ако ще се ползва от 2-3 човека могат да си делят сметката, така излиза към 20 евро на човек, което не е чак толкова много. Ако не му е нужно чак толкова пространство, цените са по-ниски.

111111

Цитат на: johnfogerty;539166Все пак "data hoarding"-а е скъпо удоволствие. :)  https://www.reddit.com/r/DataHoarder/
Имах предвид 2500 лева за устройство + дискове = общо. Но това устройство почти сигурно няма да успее да транскодира плекс за 2-3 юзъра наведнъж.

Друг вариант е сам да си направи НАС.

Явно не знаеш за какво да си харчиш парите камоли какво може или не може хардуера в днешно време
интелско видео от 2-ро и нагоре поколение държи без проблеми 10 човека
Нвидия 610 (най евтиното) с 1 гигабайт прави 5 сесии без яд

Та по таз линия един елементарен nvidia jetson може да свърши работа за целта

та пак помисли за 2500 какво ще имаш
Подпис от долоподписания
Благодари натискайки "Thanks" бутона,
ако сметнеш поста за полезен.

вкиров

Цитат на: 111111;539250Явно не знаеш за какво да си харчиш парите камоли какво може или не може хардуера в днешно време
интелско видео от 2-ро и нагоре поколение държи без проблеми 10 човека
Нвидия 610 (най евтиното) с 1 гигабайт прави 5 сесии без яд

Та по таз линия един елементарен nvidia jetson може да свърши работа за целта

та пак помисли за 2500 какво ще имаш

Съгласен съм, доста хора ползват стоковото интелско видео.
VU+ DUO 4K SE | 80cm - 1.9E | 100cm - 13E/16E | 80cm - 19.2E | 80cm - 23.5E | 65cm - 39E

oldman

Малко пояснения: Имам връзка с комерсиален сървър, от който основно гледам. Идеята ми е, когато не намеря нещо там, да си го сваля на мой сървър, вместо да го качвам на флашка и да си го изгледам от различни места.
Click 100 cm, Neosat 80, Zgemma H7S, Zgemma H7C.

вкиров

Цитат на: oldman;539293Малко пояснения: Имам връзка с комерсиален сървър, от който основно гледам. Идеята ми е, когато не намеря нещо там, да си го сваля на мой сървър, вместо да го качвам на флашка и да си го изгледам от различни места.
Не мисля, че ти трябва много здрава машина за тази цел, може и с raspberry pi. Аз си пускам и една Самба да си качвам направо по мрежата файловете на плекс сървъра.
VU+ DUO 4K SE | 80cm - 1.9E | 100cm - 13E/16E | 80cm - 19.2E | 80cm - 23.5E | 65cm - 39E

The Joker

Ako ще ползваш NAS само за плекс не си заслужава. По-добре виж Плекс-Пас - https://www.plex.tv/plex-pass/

Аз ползвам Плекс сървър от 2009г. върху Synology NAS(209+II беше първия ми модел) и няма никакви проблеми с транскодинг, стрийминг и една камара юзъри - тук вече много неща ЗАВИСЯТ от интернет ъплоуда ти!
Това е актулания Плекс:

А това е актуелен модел на Synology NAS:
  - https://www.synology.com/en-global/products/DS220+#features

Ако ще ползваш само плекс и нищо друго се ориентирай към някой евтин вариант, както са те посъветвали колегите!

Плекс сървъра изисква и отворен порт навън, това също не е за подценяване!

111111

Цитат на: вкиров;539306Не мисля, че ти трябва много здрава машина за тази цел, може и с raspberry pi. Аз си пускам и една Самба да си качвам направо по мрежата файловете на плекс сървъра.

Да ама на тоз Девелопер борд транскодинга е под всякаква критика,
и не работи с повече от една сесия,
а и активирането му автоматично резервира едни минимум 256мб от рам паметта за да работи.

Нека да разграничим СТИЙМВАНЕ и ТРАНСКОДИРАНЕ.
Подпис от долоподписания
Благодари натискайки "Thanks" бутона,
ако сметнеш поста за полезен.

вкиров

Цитат на: 111111;539316Да ама на тоз Девелопер борд транскодинга е под всякаква критика,
и не работи с повече от една сесия,
а и активирането му автоматично резервира едни минимум 256мб от рам паметта за да работи.

Нека да разграничим СТИЙМВАНЕ и ТРАНСКОДИРАНЕ.
Според информация в интернет, Pi 4 поддържа "H.265 (4kp60 decode), H264 (1080p60 decode, 1080p30 encode)", но самата версия на плекс няма поддръжка за момента. В такъв случай всеки компютър със стоково интелско видео ще свърши работа. Аз го движа на Poweredge t310.

SatShop.bg
Ъплоуд център DishPointer Сателитни изстрелвания