Чат

🕑
За да пишеш, трябва да си влязъл в профила си.

Избор на DVB-T антена

Започната от Чачи, Февруари 26, 2013, 06:10:54 PM

« назад - напред »

user12321

Значи може да се окаже че в околностите на София и този сигнал дето сега го има на 64-ти ще изчезне, при положение че ще се излъчва от Яворов. Какво да кажа, пълна боза ... а ми пишеха че през 2015 цифровите програми щели да нараснат до 50 ...;;basi

Вас

Нищо няма да изчезва !
Програмите от 64к ще бъдат преместени на 27к . Ще бъдат на вертикална поляризация и ще се ловят, както всички други Муксове в София и околностите с една вертикално насочена антена.
Дали ще се излъчват само от кулата на Яворов, не знам !
В форума на Предавател беше споменато нещо подобно, но засега е не официално.
Не е и ясно точно кога ще стане. Надявам се, че ще е тази година.
triax 110 + h-h motor/ inverto black ultra twin/ edision primo ip S2 265/hevc

Mediadigital

След 13.04.2016г.   ще  тръгнат ! НА 27ми канал.. Иначе мощността  ще е  820 вата от Копитото  но ще има  промяна в модулацията от 16QAM на 64QAM

Атлантик

Има ли вероятност промяната в модулацията от 16QAM на 64QAM да се отрази на някои по-стари модели декодери, използвани за телевизори с кинескоп ?

Вас

И в момента националните Муксове излъчват на 64QAM, само 64к в София е на 16QAM.

user12321

Здравейте отново! По отношение на направата на антена тип 2 / 4 квадрата имам един въпрос. В сайт, който изчислява размерите , напр. този - http://majowe.republika.pl/antena.html  според коя честота е добре да правя антената? Тази, която е най-слабата в района ли (в моя случай 64 канал - 818MHz) ?

ПоповП

Както е писано и по-горе - временна антена за 64к изчислена с 818 MHz, a след преминаването му на 27к - изчисляваш по средноаритметичната честота ( минимална+максимална / 2) или приблизително 40к( 626 MHz).
1.2м парабола @ Strong 2100 H-H, Inverto 0.3dB(95Е->30W); 1.1м офсет @ Moteck 2100A, Sky Sat 0.3dB; 0.82x0.9м oфсет @ парабола окачване;
DVB-T2 SRT8201, активна външна китайска антена;DAB+ FM Renkforce NE-6208.

user12321

Здравейте. След направата на антена тип 4 квадрата лично от мен, успях да хвана тъй желаните програми от 64 канал. Антената все още си е "парче тел", без рефлектор, а сега остава и да сложа такъв. Дори може и да се мине без усилвател. Е, скоро след като го преместят на 27ми канал, може би ще се стигне до промяна на параметрите й, или пък изработка на друга. Убедих се, че когато усилвателя/приемника е до антената резултата е доста по-добър. Така и стана с USB тунера - само с 5 см. кабел.

Само едно нещо остана да питам, в което не съм сигурен - рефлектора няма никаква връзка към схемата, нали (не се връзва към сърцевина/обшивка на кабела) ?

И благодаря за съветите и помощта дотук. ;;650

Вас

За рефлектора има значение разстоянието на което стои от двойния квадрат, както и размерът спрямо страните на квадрата.
Ако е само за София изобщо не ти трябва рефлектор или усилвател.
В момента наклонена на 45 гр. покрива и двете поляризации. Когато включат 27к я слагаш хоризонтално( с двете връхчета нагоре) и приключваш с всякакви настройки. Моята съм я смятал за 23-64, така че покрива и 27к.
Успех !

аМАТ,ьор

Да, и разстоянието се казва 0,13 λ, а рефлектора е с размер 0,5 λ на цяла λ, така че, от 23-64 канал- малко в сферата на не особено .....

ПоповП

@user12321
"Само едно нещо остана да питам, в което не съм сигурен - рефлектора няма никаква връзка към схемата, нали (не се връзва към сърцевина/обшивка на кабела) ?"

Може да се свърже към двата крайни "върха", но не е задължително.
1.2м парабола @ Strong 2100 H-H, Inverto 0.3dB(95Е->30W); 1.1м офсет @ Moteck 2100A, Sky Sat 0.3dB; 0.82x0.9м oфсет @ парабола окачване;
DVB-T2 SRT8201, активна външна китайска антена;DAB+ FM Renkforce NE-6208.

user12321

^ Ясно, както предполагах. ;) Защо все още не местят 64-ти на 27-ми канал, нали уж щеше да тръгне от 13.04 ?

Вас

Защото в България всичко е "уж", в това число и "цифровизацията" като цяло !:)

user12321

^ Т'ва ми е пределно ясно .. Въпроса е кога ще ни облагодетелстват с изцяло верт. поляризация в Софийско. В случай че не стане скоро, ще се наложи да сложа 2 антени (Bi Quad). Връзването е чрез мостов кабел, от едната към другата, без никакви особени схеми, нали така? И ще има ли ефект, ако ги насложа, т.е. видимо да са като "+" , или трябва да са една до/над друга ?

Светия Дух

Днес имах следния опит. Изредих няколко вътрешни антени с усилвател - 2 китайски и една "маркова" Philips (ама пак произведена в Китай), за която бях дал сума пари и на книжка имаше най-голямо усилване (42 dB по спомени). На практика - също. Само че недостатъчно силно, за да приема без проблем всички муксове. Каквото и място да й търся в стаята, все някой мукс ще накъсва - един ще се оправи, друг ще се развали.
Накрая ми писна, забодах 3 метра меден кабел и проврях половин метър от него през прозореца (фортичката). Мигом грейнаха всички муксове с отлична сила и качество на сигнала. Без никакъв усилвател.
3/4 от стената е остъклена. Та исках да споделя, че явно тия съвременните стъклопакети екранират яко сигнала. Поне на моите има два филтъра - единия на външното стъкло през лятото екранира част от слънчевите лъчи, за да не се напича помещението, а другия - на вътрешното стъкло, за да задържа през зимата топлинните инфрачервени лъчи в помещението. Отделно стъклото е със зелен оттенък.
Та явно има нещо в тези слоеве, което екранира доста сигнала.
Сигурно вече доста хора са с подобна дограма, така че имайте едно наум. Особено, ако заема голяма част от стената, както е при мен.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Triax 88 (85cm x 95cm), VU+ Zero 4K (19E, 23,5Е, 28Е, 36Е, 39Е, 45/46Е)

SatShop.bg
Ъплоуд център DishPointer Сателитни изстрелвания