Виж само едно мнение
  #10  
Стар 04-05-2011
Аватара на heracle
heracle heracle не е на линия
мега форумец
 

Дата на присъединяване: Sep 2008
Мнения: 720
Благодари: 695
Получил благодарност:
557 пъти в 241 поста
Сваляния: 85
Ъплоуди: 3
Thumbs up

Евала на Стоян, кефи ме неговата изчерпателност в решаването на облигационните отношения с фирмите и банките, които е имал вземане-даване. Пожелавам на всички да вземат неговия пример.

Но гледам че се надъхвате един друг, тая фирма била помиярска, другата измамна, третата хитра колкото комбинация от предните две.... Ми такива са фирмите в родината ни, и те като западните им събратя целта на съществуването им е печалбата, но в условията на една по-беззаконна и дива пазарна среда. Трябва да се научим да отстояваме/защитаваме интереса си. Това нестава като просто теглим една майна на отсрещната страна.
Примера в първия пост показва точно едно такова безотговорно отношение към облигациите на автора. Той ни лук ял, ни лук мирисал, не е бил абонат, а има задължения. Пропуска да каже ясно че е имал отношения с фирмата чиито правоприемник е въпросния оператор.
Имам възможноста да наблюдавам поведението на абонатната маса и на мобилни и кабелни оператори и навсякъде е едно и също. Всеки от абонатите когато нещо не му изнася или му е хрумнало нещо ново започва с некоректното си абонатско поведение. Неказвам че фирмите несъздават ситуации или продукти които са станали повод за възникване напрежение между страните, но точно в този момент абонатите започват да се държат неадекватно на положението в което се намират.
Пример: абонат отива на гишето на оператора и казва, че иска да се откаже защото не е доволен от TV на сегашния оператор, пуснал си е вече телевизия от друг оператор. Но забравя да спомене в блога си ( например ) че има срочен договор със сегашния си доставчик, благодарение на който договор използва услуга на преференциална цена, по ниска от обичайната. Нарушава си договора като неспазва сроковете по него и смята че за него това е нормално развитие на облигационните отношения. И детското оправдание - ама аз минах на друг оператор( булсат/евроком/виваком/глобул/мтел......). Минал ама не си изчистил отношенията с предишния доставчик и несъзнава че вместо да си премести услугата от един при друг си пуска реално още една услуга(най-често пак с договор).
Изнесъл се от жилището, но звъннал по телефона на оператора и казал че се отказва от услугите, но по правилата но договора се изисква писмено зявление за отказ подадено в определен срок с предизвестие. Ама не той недоволния(хрумналия му друго) абонат иска веднага, не след 1 месец както пише в договора. Неможе да плати още един месец повече защото не му е в представите за отношения в които сам е влязал с подписа и волята си.
Отива и казва аз си взех карта и телефон по-изгодно от друг оператор няма да ви плащам повече таксите и лизинга. По-скъпи са от на новия, но забравя за 9-те месеца които му остават по договор към оператора.
Най-често са ни такива поведенията като клиенти на даден оператор, защото вече не ни отърва да сме там абонати, бързаме , сключваме нови договори, като смятаме че ни освобождават от тежестите на старите. Забравяме че корекноста от наша страна ни освобождава от вратичките които оператора( пък и закона ) си оставя, в случай на некоректно поведение на длъжниците.
Не се надъхвайте като андрешковци, а си опечете работите за да не се оправдавате след време. Колкото по-бяла държава ставаме, толкова по-лесно стават принудителните изпълнения срещу некоректните длъжници.
Отговори с цитат
Следните потребители БЛАГОДАРЯТ на heracle за този полезен пост :
sarivano (08-05-2011)