Digital TV Forums - БЪЛГАРСКИЯТ ФОРУМ ЗА ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Digital TV Forums - БЪЛГАРСКИЯТ ФОРУМ ЗА ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ (http://www.dtv-bg.com/index.php)
-   ОБСЪЖДАНЕ УСЛУГИТЕ НА ВИВАКОМ ТВ САТ - Цифрова сателитна телевизия (http://www.dtv-bg.com/forumdisplay.php?f=236)
-   -   Vivacom IPTV, switch и/или собствен рутер? (http://www.dtv-bg.com/showthread.php?t=31732)

СветлинСтаев 22-12-2013 12:12

Vivacom IPTV, switch и/или собствен рутер?
 
Здравейте,

Днес ми сложиха Vivacom TV и оптичен интернет. Донесоха един малък рутер - Huawei HG231f и го вързаха да играе ролята на switch като сигналния кабел идва в рутера и излизат 2 кабела - единия за телевизията, другия за интернета. Попитах ги мога ли да сменя рутера с мой, но ми казаха, че мога, но този на huawei трябва да остане там на мястото си и да играе ролята на switch преди рутера.

Може би аз не разбирам как точно влиза и се разпределя сигнала през този рутер, но няма ли наистина начин да се използва друг рутер, който да приеме входния кабел, да захрани през един от LAN портовете применика за IPTV–то и през другите да разпределя интернет връзка, както и безжично? Или наистина трябва да имам 2 устройства - switch и рутер?

bu12tras 22-12-2013 12:19

Колега от 2 днис се занимавам точно с това.
Слагай си твой рутер на първия порт на huawei-a и си получаваш реално външно ip , имаш възможност да го направиш и статично от my.contact.bg

СветлинСтаев 22-12-2013 12:48

Това е лесния начин, но така реално стоят 2 устройства, а ми се искаше да мина с едно - моя рутер, който си е с DD-WRT и има много повече настройки.

Просто ми е интересно какво му е толкова специалното на този вивакомски рутер, като гледам няма накакви по-специални хардуерни характеристики, от които да имат нужда Виваком, предполагам, че е нещо свързано с MAC адрес, IP–та или някоя софтуеърна настройка, защото реално погледнато това е рутер като всеки друг и защо пък да не може да си сложа по-мощен рутер вместо да ползвам този, който на това и отгоре няма почти никакъв обхват на wifi-а :(

Ще почвам и аз да проучвам начин да подкарам нещата, просто се чудех ако някой е имал същия казах да сподели опит.

bu12tras 22-12-2013 13:16

Не се коси , в случая тяхното у-во не те бърка реално отвън директно достъпваш твоя рутер не техния, него го ползваш за иптв само, спираш му вифи даваш статично ип да получава твоя рутер и повече не ти трябва huawei-a

СветлинСтаев 22-12-2013 13:24

не е това проблема, по-скоро ме притеснява пространството на мястото, където се намират устройствата. Апартаментът е окабелен и е предвидена network кутия, където да изводите и където се слага рутера, който да захранва апартамента. Сега като е сложен техния почти няма място за моя. Сигурно ще успея да го натикам и него, но все пак ми се искаше да не е толкова гъсто там, затова търся решение..а и ми е любопитно защо да не може да стане :(

Веско 22-12-2013 13:41

Цитирай:

Първоначално написано от СветлинСтаев (Мнение295144)
не е това проблема, по-скоро ме притеснява пространството на мястото, където се намират устройствата. Апартаментът е окабелен и е предвидена network кутия, където да изводите и където се слага рутера, който да захранва апартамента. Сега като е сложен техния почти няма място за моя. Сигурно ще успея да го натикам и него, но все пак ми се искаше да не е толкова гъсто там, затова търся решение..а и ми е любопитно защо да не може да стане :(

Аз съм така,само че съм предвидил място за няколко устройства, сложих и двойка контакт за ел.захранване/явно ми е малко/,който сега вече е зает от моя рутер и медията на Булсат.

AleksK 22-12-2013 19:43

По-принцип няма проблем да си сложиш суич и от него един кабел за рутер какъвто си поискаш и един за иптв приемника. Евентуално може да са ти заключили мрежата с мак адреса на Huawei-a така че може да се наложи на твоя рутер да клонираш мак адреса на Huawei рутера. И аз не знам защо ги натресоха тия Huawei-a много смотана работа даже и не ти предоставят достъп до настройките на рутера само от my.contact.bg пълна простотия само и само да не се набутват да дават суич и рутер затова с едно устройство да минават. :lol15::lol15::lol15:

bu12tras 22-12-2013 19:50

Как ще клонираш мак адреса на хуавея като го нямаш


Sent from my iPhone 5 using Tapatalk

AleksK 22-12-2013 20:16

Цитирай:

Първоначално написано от hitman (Мнение295191)
Как ще клонираш мак адреса на хуавея като го нямаш


Sent from my iPhone 5 using Tapatalk


На кутията на рутера или от долната страна го има написан мак адреса на wan порта. В краен случай от 123 ако попаднеш на разбран техник ще ти го кажат на мен от там ми го казаха но след това видях че го пише на лепенката на рутера.

СветлинСтаев 22-12-2013 20:23

Е добре в крайна сметка някой от вас подкарвал ли си е нета и телевизията без Huawei устройството? Не знам наистина какъв му е блокажа на това устройство, след празниците ще го разгледам по-обстойно, но и според мен е блокаж или по MAC или са му зададени някакви статични IP настройки, които трябва да се дублират на нов рутер и би трябвало да тръгне...но това е просто моята хипотеза, все още не съм тествал.

Монтажниците ми казаха, че едва ли не безжичен рутер не можело да играе ролята на switch, а техният Huawei имал опцията да бъде и двете :) може и така да е, но адски странно ми стана, понеже не говорим за тяхния IPTV receiver, който ясно че е нещо, което е специфично за тяхната система, но този рутер/switch си е нещо, което може да се купи и извън тяхната мрежа и дори и да са му сменили firmware-a едва ли работи по много по-различен начин от при стандартния му firmware. Аз също смених на моя linksys стандартния firmware с DD-WRT, но рутерът работи по идентичен начин.


Всички времена са във формат GMT +3. Часът е 13:17.

DTV-BG Powered by vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.