Digital TV Forums - БЪЛГАРСКИЯТ ФОРУМ ЗА ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Digital TV Forums - БЪЛГАРСКИЯТ ФОРУМ ЗА ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ (http://www.dtv-bg.com/index.php)
-   ОБСЪЖДАНЕ УСЛУГИТЕ НА ВИВАКОМ ТВ САТ - Цифрова сателитна телевизия (http://www.dtv-bg.com/forumdisplay.php?f=236)
-   -   Сервизно меню на STB Huawei EC2108E (http://www.dtv-bg.com/showthread.php?t=34978)

калоянк 03-10-2014 18:28

Сервизно меню на STB Huawei EC2108E
 
Здравейте,

От доста време ползвам IPTV услугата на Vivacom и след като колега от форума 'зачепка' темата, реших и аз да се поразровя какво може този приемник. Оказа се почти нищо, но пък това е една linux машина и не се знае след като имаме достъп до нея какво може да сътворим. Нека да обединим сили и да видим дали изобщо нещо полезно ще изскочи.

Става дума за този приемник:
http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v0/1...p-box-2013.jpg - само че брандираният на виваком :)

В тааайното сервизно меню се влиза като се избере комбинация от следните бутони от дистанционното #1397#
http://imagizer.imageshack.us/v2/150...904/Z8wB8G.jpg
Тук се изисква парола, което е 8288:
http://imagizer.imageshack.us/v2/150...674/Yt8GP9.jpg
И стигаме до едно доста постно меню:
http://imagizer.imageshack.us/v2/150...633/VdDjCZ.jpg
Едно от полезните неща тук е, че можете да избирате по какъв начин да ви се превключват каналите. Това става от TV Settings - Channel Switch Mode. Може да замръзва картината докато превключи, може да остава черно - абе пробвайте си ги. Ако ви иска парола за потвърждение на промените, тя е 3008.

НИКОГА НЕ НАТИСКАЙ LOAD DEFAULT - със сигурност ще затрие всички мрежови настройки, няма да имате телевизия и не е ясно дали виваком ще уважат повреда в този случай!

http://imagizer.imageshack.us/v2/280...905/r6JoNB.jpg

От менюто System Information можете да видите обаче пълна информация за устройството. Тук най-вече ни интересува ИП-то и маската му. Лично аз се вързах за суйча с пц-то, сетнах си ип от същия рейндж и имам пинг до STB-то. Проблемът е, че за да се изкара шел ни трябва юзер и парола...тях не успях да ги намеря :) А и не съм сигурен дали като имаме шел до STB-то ще има някаква файда. От системната информация се вижда, че е някакъв линукс... Четох някъде, че подредбата на каналите може да се манипулира от стб-то. До колкото разбрах с моя развален китайски, някъде в линуксчето има файл или файлове, който/които показват позицията на каналите. Разбира се при всеки ъпдейт на у-вото от виваком ще се затрива файла, но пък какво пречи да си го бекъпнеш някъде и готово?!? Аз мисля, че това няма да стане, но все пак може да се помисли в тази насока.

Другата потенциална възможност е да се гледа IPTV-то на компютър при положение, че сме в същата мрежа в която е STB-то. Изключително удобно би било за хората с един приемник :) Адресите на услугата могат да се видят от Service Setting и Network Setting - лично аз обаче не успях да подкарам иптв услугата на компютъра, но пък нямах и много време да опитвам.


Какво мислите вие по въпроса? Има ли смисъл да се влагат усили за това начинание - най-малкото е интересно.

П.С. Не нося отговорност за повредени STB-та, всичко което правите е изцяло на ваша отговорност!

снупъра 04-10-2014 12:39

Цитирай:

Първоначално написано от калоянк (Мнение338682)
НИКОГА НЕ НАТИСКАЙ LOAD DEFAULT - със сигурност ще затрие всички мрежови настройки, няма да имате телевизия и не е ясно дали виваком ще уважат повреда в този случай!

Само да добавя , за да не звучи толкова страшно :)) , не се случва нищо ако дадете LOAD DEFAULT , това го дават ако имате проблем с стб-то нещо от телефонния отдалечен съпорт , стб-то се рестартира и от виртуален сървър си изтегля автоматично при буутване/регистрация по мак вашите настройки ( профил, данни , всичко ). Правили са ми го както през ремоут по телефона , така и ръчно при мен техници когато ми сменяха стб-то.

п.с: Друго което ми се е случвало за вече 2 години иптв потребление :)) е забив на медиа конвертора , което се отразява само на телевизията , нещо става и блокира мултикаста , нет си има нормален , обаче тв-то блокира на всеки канал след 10-15 секунди с грешка "няма връзка "error 104030" , рестарт ( два ) на ОНУ-то оправя проблема.

п.с2: телевизията е по мултикаст , като се регистрира в системата на вива по мак адрес на стб-то , всеки канал е на различен порт , на теория би трябвало с клониране на мак адреса, пппое юзър/пасс от стб-то и ип в същата мрежа като стб-то и с някоя видео програма да чете стриима да може да се гледа на комп, но е неудобно щото няма да могат да работят и двете устройства едновременно с два еднакви мак адреса, не съм тествал само идея.

Илия Иванов 22-01-2015 18:14

Цитирай:

Първоначално написано от калоянк (Мнение338682)
В тайното сервизно меню се влиза като...

Мерси много, тайното меню днес свърши страхотна работа и на мен, и на техника, с който 3 часа борихме липсата на телевизия. След около 100 проби от "великите" разбирачи на "Цариградско", се стигна до извода, че приемникът е за смяна. В крайна сметка предложих на техника да пробваме и фабрични настройки от тайното меню, за които той не знаеше, че съществуват. След като го направихме, телевизията тръгна. Радвам се, че този форум го има, просто е незаменим.
Като допълнение само мога да коригирам калоянк относно фабричния ресет, потвърждавам - нищо страшно не се случва, когато се направи.

калоянк 11-02-2015 12:57

ОК, тъй като не мога да коригирам поста - потвърждавам и аз, пробвах днес - ресет на дефолтните настройки не прави нищо страшно :) Просто си хваща нови адреси от DHCP-то.
Радвам се, че ви е било полезно! Дайте да помислим какво още хубаво може да извадим от цялата работа :) Примерно малко да пипнем плеъра, поддържката на форматите и определено субтитрите :)

В.Атанасов 09-03-2015 00:34

Цитирай:

Първоначално написано от калоянк (Мнение338682)
...Проблемът е, че за да се изкара шел ни трябва юзер и парола...тях не успях да ги намеря :)...

user: huawei
pass: 28780808

Внимавайте какво правите вътре! Акаунтът е с пълен (root) достъп.

Код:

root@Slackware-Sofia-Bridge-Client-IPTV:~# ifconfig br-lan 10.221.130.187
root@Slackware-Sofia-Bridge-Client-IPTV:~# ssh huawei@10.221.130.186

Host '10.221.130.186' is not in the trusted hosts file.
(ssh-rsa fingerprint md5 eb:5e:ac:b0:21:6b:99:fa:4f:7c:82:69:43:98:4f:00)
Do you want to continue connecting? (y/n) y
huawei@10.221.130.186's password:
Welcome to HiLinux.
-sh: hciconfig: not found
# id
uid=0(huawei) gid=0(root) groups=0(root)

Цитирай:

Първоначално написано от калоянк (Мнение338682)
А и не съм сигурен дали като имаме шел до STB-то ще има някаква файда. От системната информация се вижда, че е някакъв линукс...

Ами, освен че можеш да пипаш всичко по линукса... има фреймбуфер на /dev/fb2, където след като се спре вивакомското приложение (което отговаря за телевизията), може да се изобразяват други неща на екрана (евентуално да се качат някакви игри за линукс - конзолни емулатори). Линукса на приемника има поддръжка за USB клавиатура, мишка, 3G модем, определени модеми USB WLAN карти и кво ли още не :)

Бонус: след като се логнете в приемника, напишете следната команда:
Код:

telnet 127.0.0.1:24
И ще влезете в меню за настройка на приемника:

Код:

Huawei Terminal Middleware Command Center

Tmw> help

Commands available:
  help                Show available commands
  quit                Disconnect
  history              Show a list of previously run commands
  trace open          Open the trace output.    Useage:trace open
  trace close          Close the trace output.  Useage:trace close
  log_filter show      Show all the logs filter setting
  log_filter type      Filter the log by type
  log_filter level    Filter the log by level
  log_filter module    Filter the log by module name
  core enable          Enable the core function
  core disable        Disable the core function
  core path            Core path, also you can input harddisk to save the core to local disk, or network path to save the core to network
  system reset        Reset the system to factory setting
  system reboot        Reboot the system
  ppv                  ppv operation
  reminder            reminder operation
  sqm                  sqm operation.
  template            template operation
  print usergroupnmb  print the value of usergroupnmb
  stbmonitor-passwd    modify the password of stbmonitor
  ssh-passwd          modify the password of ssh
  errcode              Error code report to epg test
  logo                logo test
  timer                This is a test command for timer,please don't use it
  null-configuration  This is a test command for Null configuration
  media play          Create a media player to play specify url
  media close          Close the current media player
  media location      Set the location of the media player
  media audio_track    audio track information
  media subtitle      Subtitle information
  media avsync        Av Sync Mode
  display audio_track  audio track information
  display subtitle    Subtitle information
  display avsync      Av Sync Mode
  display timer        system timer
  HD openDir          Open Dir
  channel getfcc      Get Fcc Server
  disk count          Get disk count
  disk print          print disk info
  disk format          format disk
  disk repair          repair
  disk mount          mount disk
  disk umount          umount disk
  rckey open          response rckey
  rckey close          unresponse rckey
  rckey send          send rckey
  browser open        Open the url.    Useage:browser open [URL]
  browser read        Read the parameter of STB
  browser write        Write the parameter of STB
  decoder-status video get video status
  decoder-status audio get audio status
  debug                debug operation
  system-info          print all the system information
  reconnect status    Query the current SQA buffer status to judge wether it can reconnect
  reconnect url        Reconnect the HMS server by manually
  subtitle            subtitle operation
  subtitle all        print all subtitle information [iPanel.ioctlRead("AllSubtitleInfo")]
  subtitle current    print current subtitle information [iPanel.ioctlRead("CurrentSubtitleInfo")]
  subtitle switch      switch next subtitle [iPanel.ioctlWrite("hw_op_stb","switchSubtitles")]
  subtitle select      select a PID of subtile [iPanel.ioctlWrite("hw_op_subtitle_select",pid)]
  subtitle enable      subtitle enable flag

Tmw>

Съпорта обикновено ползват "system reset" за да върнат заводските настройки, след което "system reboot" за да рестартират дистанционно приемника.

Цитирай:

Първоначално написано от калоянк (Мнение338682)
Четох някъде, че подредбата на каналите може да се манипулира от стб-то. До колкото разбрах с моя развален китайски, някъде в линуксчето има файл или файлове, който/които показват позицията на каналите. Разбира се при всеки ъпдейт на у-вото от виваком ще се затрива файла, но пък какво пречи да си го бекъпнеш някъде и готово?!? Аз мисля, че това няма да стане, но все пак може да се помисли в тази насока.

Предполагам, че няма да е удобно, защото се теглят по мрежата при всяко стартиране на приемника.

Цитирай:

Първоначално написано от калоянк (Мнение338682)
Другата потенциална възможност е да се гледа IPTV-то на компютър при положение, че сме в същата мрежа в която е STB-то. Изключително удобно би било за хората с един приемник Адресите на услугата могат да се видят от Service Setting и Network Setting - лично аз обаче не успях да подкарам иптв услугата на компютъра, но пък нямах и много време да опитвам.

Работи с VLC и обикновен мрежов суич между приемника и виваком, в който е вързан компютър, НО, има едно голямо "НО" - каналите са кодирани :) Излиза част от картината, на някакви линии и зелени квадрати, а звук няма изобщо.

http://i.imgur.com/npJ2XFrl.jpg

Ако имате други въпроси по приемниците, питайте.

В.Атанасов 09-03-2015 03:15

Интересни процеси в линукса на приемника:
  • /bin/sh /etc/init.d/rcS - стартиращия (init) скрипт
  • /bin/sh /home/hybroad/local.rc - втори стартиращ скрипт, извикан от предишния
  • ./hmw_start.elf - основото приложение, което прави почти всичко. при прекратяването му, приемника се рестартира автоматично, по-долу има вариант как да се избегне рестарта
  • /home/hybroad/bin/usbmounter - най-вероятно монтира файловата система на USB дискове/флашки при поставяне
  • sqmpro -c /tmp/sqm.ini - това не знам какво е, не пречи на телевизията ако се спре
  • srv2 - и това не знам какво е, също не пречи на телевизията ако се спре
  • udhcpc -n -i eth0 - DHCP клиент
  • /usr/sbin/sshd - SSH сървър
  • syslogd - локален лог сървър

Ако спрете (с командата kill) процеса ./hmw_start.elf, ще се изпълни команда за рестартиране на приемника, която се намира в скрипта /home/hybroad/local.rc. Можете да предотвратите рестарта, ако преди това спрете въпросния скрипт. Например:
Код:

# ps w
...
  455 huawei    2992 S    /bin/sh /etc/init.d/rcS
  897 huawei    2992 S    /bin/sh /home/hybroad/local.rc
  932 huawei    2596 S    /home/hybroad/bin/usbmounter
  966 huawei    3904 S    srv2
  971 huawei    177m S    ./hmw_start.elf
  972 huawei  44592 S    ./hmw_start.elf
# kill 897
# kill 972 971

(второто копие на процеса hmw_start.elf с PID 972 е fork-нато от първото)

Това ще спре телевизията, докато не рестартирате приложението hmw_start.elf, или целия приемник.

А ето и приложение, за тест на фреймбуфера:

Сорс код: https://github.com/user890104/fb-fillcolor
Компилирано приложение: https://github.com/user890104/fb-fillcolor/releases (избирате "main" от Downloads)

След като го качите на приемника, се стартира с командите:

Код:

chmod +x main
./main /dev/fb2 0 0 255 255

Този пример ще запълни целия екран с червен цвят. Можете да се досетите, че това означава възможност за изпълнение на всякакви графични приложения върху STB-то.

P.S. Ако не спрете телевизията преди да пуснете тестовото приложение, ще видите че изображението се показва върху картината на ТВ канала. С последния параметър на тестовото приложение (alpha) може да се регулира нивото на прозрачност т.е. да се направи полупрозрачно приложение, което да работи докато се гледа телевизия.

калоянк 09-03-2015 22:23

Цитирай:

Първоначално написано от В.Атанасов (Мнение360837)
...

МНОГО ти благодаря. Това е добро начало. Това което ще помисля сега е или как да подменя цялото СТБ или как на хуавейското стб да му сменя медия плеъра.

Има ли някакъв начин да намеря работещ читав мейдия плеър, на който поне да мога да се сменят шрифта и големината на субтитрите? Нещо, което да поддържа повече формати? Нещо, което да работи с хуавейската конфигурация?

А какво мислите за пренареждане на каналите? :) предполагам, че при старт на приемника се кешира някъде конфиг файла със списъка и ако се едитне ще се пренаредят.

П.С. Знам, че няма никаква файда от цялата тая работа. Но за спорта си заслужава блъскането! Пък и покрай ръчкането доста неща се научават!

111111 09-03-2015 22:45

@В.Атанасов
зелените артефакти се дължат на Verimatrix кодировката
тя е хардуерна и на MAG и други го има и ще върви гладко

инак предните пароли за дистанционното дето са написане в linux-bg
аз ги напиах след като от алкател-лусент ми ги "дадоха"

имаш ли възможност да прослушаш комуникационния трафик
заявки/отговори
както и да видиш мрежовите конфигурации

111111 09-03-2015 23:25

Verimatrix софта на конкурентите ;)

В.Атанасов 09-03-2015 23:45

Цитирай:

Първоначално написано от калоянк (Мнение360982)
...Това което ще помисля сега е или как да подменя цялото СТБ

Трудно, има хардуерна кодировка, както е написал 111111.

Цитирай:

Първоначално написано от калоянк (Мнение360982)
или как на хуавейското стб да му сменя медия плеъра.

Нужен е софтуер, който да ползва хардуерно декодиране. Ако се ползва софтуерно + фреймбуфер, ще е ужасно бавно.

Цитирай:

Първоначално написано от калоянк (Мнение360982)
Има ли някакъв начин да намеря работещ читав мейдия плеър, на който поне да мога да се сменят шрифта и големината на субтитрите? Нещо, което да поддържа повече формати? Нещо, което да работи с хуавейската конфигурация?

За плеър писах по-нагоре, за шрифта - би трябвало да е лесно, в една от папките на STB-то има някакъв шрифт - може да е той. Ако кажеш канал със субтитри, ще тествам.

Цитирай:

Първоначално написано от калоянк (Мнение360982)
А какво мислите за пренареждане на каналите? :) предполагам, че при старт на приемника се кешира някъде конфиг файла със списъка и ако се едитне ще се пренаредят.

В предишния пост писах за пренареждането, ако ти е толкова важно ще погледна в какъв формат пристигат и дали има възможност да се промени.


Цитирай:

Първоначално написано от 111111 (Мнение360987)
зелените артефакти се дължат на Verimatrix кодировката

В лога на главното вивакомско приложение се мотаят някакви ключове, дали е възможно да имат общо с кодировката? Ще запиша лог (като маскирам личните данни), и ще го постна.


Цитирай:

Първоначално написано от 111111 (Мнение360987)
имаш ли възможност да прослушаш комуникационния трафик
заявки/отговори

Имам, почти всичко е некриптирано HTTP. Мога да прихвана целия трафик с wireshark, но не мога да го публикувам, защото съдържа доволно количество лична информация (мак адреси, пароли, IP адреси и т.н.).

Теоритично, може да се напише и пусне някакво прокси, което да променя данните в реално време. Ако не ми се отвори някаква работа, ще пробвам уикенда.

Цитирай:

Първоначално написано от 111111 (Мнение360987)
както и да видиш мрежовите конфигурации

Кои мрежови конфигурации? В сервизното меню има IP, netmask и gateway, а на STB-то мога да пусна ifconfig.


Всички времена са във формат GMT +3. Часът е 00:31.

DTV-BG Powered by vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.