Digital TV Forums - БЪЛГАРСКИЯТ ФОРУМ ЗА ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Digital TV Forums - БЪЛГАРСКИЯТ ФОРУМ ЗА ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ (http://www.dtv-bg.com/index.php)
-   ОБСЪЖДАНЕ УСЛУГИТЕ НА БУЛСАТКОМ - Твоят дигитален свят (http://www.dtv-bg.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   настройка на антена (http://www.dtv-bg.com/showthread.php?t=33846)

николас 10-06-2014 23:15

настройка на антена
 
Здравейте, знам че тази тема е широко коментирана, но аз тотално се обърках и ще съм признателен за малко помощ, къде греша и какво трябва да направя.

В Люксембург съм и се опитвам да настроя антената за връзка с БСК. Имам и СД приемник и ХД. Антена ми е с д.90, като конвентора не е центриран, а е върху лайсна и мога да го движа наляво-надясно.

Досега успях да настроя антената така, че на честота 12688 Н 30000 фек 5/6 и хващам идеално Тюрксат (няколко канала), силата на сигнала ми е 85%.

Пробвах с конвертора да движа по лайсната - нищо. Пробвах да го преместя отляво (гледайки зад чинията) - тогава губя дб, имам само сигнал около 90% на 12524 Н 30000.

Предполагам, че нещо пропускам обаче въобще не мога да разбера какво и съм в омъгасьон кръг. Благодаря предварително.

AGT 10-06-2014 23:50

Както си хванал тюрксата защо не врътна леко (няколко милиметра ) надясно антената погледната отзад ? Принципно трябва и по твоя начин да се появи , но явно грешиш някъде.

Астрал 10-06-2014 23:56

На Булсат ще си ако на 12524 Х примерно или 12688 ти излиза Fec 7/8,съветвам те да настройваш по първия,сигнала му е силен,каза че конвертора не е фиксиран добре и се движи по нещо като шина нагласи го така че да бъде в центъра/фокуса на антената,като наклон встрани на антената не мога да ти кажа колко трябва да бъде,понеже сайта от който гледам не работи,все пак кажи в кой град си по-точно.Поздрави
Също така и конвертора завърти и гледай как е нивото на сигнала,ако трябва още наляво,ако намалява връщаш на дясно и така

Зелен 11-06-2014 01:56

Къде си в Люксембург? Почти си готов,щом си хванал турските. Настройвай с СД приемника,по-лесно е. Събери написаното от колегите и си ти;).

Густав 11-06-2014 08:10

Най вероятно конвертора е сложен вертикално и по този начин пробива по силния вертикален сигнал,най добре е да се сканира,какво излиза;),като излезнат румънците,конвертора само се върти.

николас 11-06-2014 10:39

Благодаря за съветите! Пробвах да местя и антената, но явно е било повече от няколко мм защото дб падат и повече не ги хващам, освен ако не върна пак в изходно положение. Вечерта ще пробвам пак и ще пиша какво се е получило.

yavor1 11-06-2014 10:44

Цитирай:

Първоначално написано от николас (Мнение324078)
Благодаря за съветите! Пробвах да местя и антената, но явно е било повече от няколко мм защото дб падат и повече не ги хващам, освен ако не върна пак в изходно положение. Вечерта ще пробвам пак и ще пиша какво се е получило.

Ползвай тази универсална програма, там всичко се получава , само точното положение на къщата , където живееш си намираш ;;650
http://www.dishpointer.com/

николас 11-06-2014 21:14

Въртях антената, въртях и конвертора и не хващам сигнала...за тюрксат е идеален, оттам въртя леко надясно и силата на сигнала пада на 80% и дб няма никой...дали ако пусна снимки може да стане по-ясно?

AGT 11-06-2014 21:24

Ти на кой трансподнер си в момента на въртене на дясно ?
На Булсат fec ти е друг

Честота: 12 688
Поляризация: Хоризонтална
Символи: 30 000
Корекция на грешките: 7/8
Формат: DVB MPEG 2
Кодиране: Bulcrypt

николас 11-06-2014 21:28

Както колегата по-горе препоръча на 12524 Н 30000 bulsatcom

николас 11-06-2014 21:31

На транспордер 12688 Н 30000 bulsatcom, фек е 5/6 и от тази позиция въртя

AGT 11-06-2014 21:37

Честота: 12 524
Поляризация: Хоризонтална
Символи: 30 000
Корекция на грешките: 7/8
Формат: DVB MPEG 2
Кодиране: Bulcrypt


Честота: 12 688
Поляризация: Хоризонтална
Символи: 30 000
Корекция на грешките: 7/8
Формат: DVB MPEG 2
Кодиране: Bulcrypt

Според мен бъркаш с фека нещата.... сложи си на 42Е антената после вкарай тези настройки и тогава върти.

николас 11-06-2014 21:43

И двата приемника, които имам са на БСК и предполагам там са фабрично вкарани или бъркам и трябва да направя нещо допълнително?

AGT 11-06-2014 21:46

Не можеш ли да ги сравниш в менюто на приемника натройките дали отговарят на това което публикувах като честоти.

николас 11-06-2014 22:22

Настройките са ок, преместих конвертора отляво на рамото и ситуацията се промени с това, че на 12524 Н 3000 фек стана 5/6..но 7/8 не мога да докарам...направо да полудее човек

alexi 11-06-2014 22:31

Знам, че звучи нелогично, но рестартирай приемника от тока и опитай пак.

ceco2000 11-06-2014 22:48

добре де, с булсатски приемник си пак дооообре. защо невземеш да избереш от листата със сателити 39Е, там ще се зареди шибаната листа с точните параметри на оператора и чаааааАк тогава да вземеш да се занимаваш с настройката на сигнала бре човеко.

Kalabriec 11-06-2014 22:59

Цитирай:

Първоначално написано от alexi (Мнение324166)
Знам, че звучи нелогично, но рестартирай приемника от тока и опитай пак.


Булсатком нямат никъде FEC 5/6 , всичко е на 7/8 само на 11135 V FEC e 2/3. Така че помъчи се да си направиш FEC на 7/8. Сигурен съм че тогава ще успееш. Влез във LyngSat и направи справка.Успех ти пожелавам.

николас 11-06-2014 23:21

Цитирай:

Първоначално написано от ceco2000 (Мнение324169)
добре де, с булсатски приемник си пак дооообре. защо невземеш да избереш от листата със сателити 39Е, там ще се зареди шибаната листа с точните параметри на оператора и чаааааАк тогава да вземеш да се занимаваш с настройката на сигнала бре човеко.

Поради една основна причина, не си спомням каква беше паролата за да влезна в меню 'Инсталация' и оттам за сателити. Не е фабричната, тъй като аз смених преди години...

николас 11-06-2014 23:23

Цитирай:

Първоначално написано от Kalabriec (Мнение324172)
Булсатком нямат никъде FEC 5/6 , всичко е на 7/8 само на 11135 V FEC e 2/3. Така че помъчи се да си направиш FEC на 7/8. Сигурен съм че тогава ще успееш. Влез във LyngSat и направи справка.Успех ти пожелавам.

Е това и се опитвам да направя :) предния път стана от раз, след като се мъчих две седмици... ;))

Kalabriec 11-06-2014 23:24

Цитирай:

Първоначално написано от николас (Мнение324178)
Поради една основна причина, не си спомням каква беше паролата за да влезна в меню 'Инсталация' и оттам за сателити. Не е фабричната, тъй като аз смених преди години...


Каза че си с 2 приемника,пробвай тогава с тоя на който можеш да влезнеш в менюто.Дано не си сменил паролите и на двата.

AGT 11-06-2014 23:27

Ти ще се окажеш най големия карък във форума бе човек :s101
Нямаш ли някой познат с друг приемник да пробваш .

николас 11-06-2014 23:27

Той е ХД - проблема за настройка с него (с предния опит) е че там докато не хванеш силен сигнал не дава ни сила на сигнала ни дб, затова и предния път настройката правих със СД и тогава паролата пак не я знаех, но намерих пустите 7/8..

николас 11-06-2014 23:29

Цитирай:

Първоначално написано от AGT (Мнение324184)
Ти ще се окажеш най големия карък във форума бе човек :s101
Нямаш ли някой познат с друг приемник да пробваш .

Хахахаха...мда на такова прилича :)) ще го мъча още ден-два и ако не стане ще му тегля една и като ми мине ще пробвам пак

Kalabriec 11-06-2014 23:38

Цитирай:

Първоначално написано от николас (Мнение324186)
Той е ХД - проблема за настройка с него (с предния опит) е че там докато не хванеш силен сигнал не дава ни сила на сигнала ни дб, затова и предния път настройката правих със СД и тогава паролата пак не я знаех, но намерих пустите 7/8..

Не ти остава друго освен да се пробваш след като не можеш да направиш корекцията.Изкарай каналите на Тюрксата. Изцеди сигнала на макс, после погледни когато си зад антената долната част на конвертора там където се завива ф конектора към него. Трябва да не е вертикален а да е изкривен посока тук в Бг е 7 ч вечертта а при теб трябва да е някъде на около 8 часа. Това е важно за поляризацията. После си закачи HD то . Дай го на някой канал направо и започни много леко да връткаш на дясно от Тюрк сат т.е на запад,Ама много леко .Не забравяй да сложиш приемника направо на програма примерно БНТ. И така става.За максимално изцеждане би трябвало антената минимално ,ама много малко да се насочи малко по нагоре по елевация ( наклона спрямо вертикалата) Дано не съм те затруднил.Прави всички тези операции много нежно .;;650;;650

николас 11-06-2014 23:52

Благодаря за съвета, ще го изпробвам и ще пиша какво е станало;;650

Зелен 12-06-2014 00:04

Пробвай,а ако не успееш сам,пиши къде си в Люксембург и може да мина да ти я настроя ,ако идвам да зареждам в събота или неделя и си около немската граница. Ако искаш естествено. Няма да ти струва нищо.

Астрал 12-06-2014 14:12

Цитирай:

Първоначално написано от николас (Мнение324178)
Поради една основна причина, не си спомням каква беше паролата за да влезна в меню 'Инсталация' и оттам за сателити. Не е фабричната, тъй като аз смених преди години...

http://forum.bulsat.com/viewtopic.php?f=5&t=17490 ето колега за паролата лек,само че за целта намери някой който гледа 39 Е,да вържеш премника за да могат да занулят паролата,така ще почнеш на чисто,антената не я бутай както е на 42 Е,като си върнеш достъпа над приемника,транспондерите на Була, по 12524 H или 12565 H настройваш като гледаш за заветния фек 7/8 движейки антената лееко на запад.Ако не можеш да им звъниш от Чужбина,пробвай да им пишеш от чата в сайта им.

BOBIKAT 12-06-2014 14:31

Цитирай:

Първоначално написано от николас (Мнение324015)
Здравейте, знам че тази тема е широко коментирана, но аз тотално се обърках и ще съм признателен за малко помощ, къде греша и какво трябва да направя.

В Люксембург съм и се опитвам да настроя антената за връзка с БСК. Имам и СД приемник и ХД. Антена ми е с д.90, като конвентора не е центриран, а е върху лайсна и мога да го движа наляво-надясно.

Досега успях да настроя антената така, че на честота 12688 Н 30000 фек 5/6 и хващам идеално Тюрксат (няколко канала), силата на сигнала ми е 85%.

Пробвах с конвертора да движа по лайсната - нищо. Пробвах да го преместя отляво (гледайки зад чинията) - тогава губя дб, имам само сигнал около 90% на 12524 Н 30000.

Предполагам, че нещо пропускам обаче въобще не мога да разбера какво и съм в омъгасьон кръг. Благодаря предварително.

Може в бързината да съм пропуснал, ама колегите разбраха ли че той е с тороидална лайсна?
Колега, махай лайсната и на нейно място постави конвертора. Тогава вече ще си говорим за настройка.;;650

емиллебоев 12-06-2014 17:09

Сетване антена.
 
Ако имаш под ръка " Сат файндър " включи го - ще те улесни в намирането! Провери, как е сетнат конвертора ( и двата осцилатора ) да не би да не е на " Юнивърсъл "!?

николас 13-06-2014 13:37

Инсталирах Сатфайндер и довечера ще махна лайсната и ще сложа централно конвертора, ще пиша за резултата.

николас 13-06-2014 13:39

Цитирай:

Първоначално написано от Зелен (Мнение324203)
Пробвай,а ако не успееш сам,пиши къде си в Люксембург и може да мина да ти я настроя ,ако идвам да зареждам в събота или неделя и си около немската граница. Ако искаш естествено. Няма да ти струва нищо.

Мерси за предложението, ще се пробвам пак следвайки съветите и ако не успея, ще приема предложението за помощ :) бирата от мен :));;650

AGT 13-06-2014 17:02

Цитирай:

Първоначално написано от BOBIKAT (Мнение324287)
Може в бързината да съм пропуснал, ама колегите разбраха ли че той е с тороидална лайсна?
Колега, махай лайсната и на нейно място постави конвертора. Тогава вече ще си говорим за настройка.;;650

Боби разбрахме ние . Ама щом му излиза 42Е на 85% .....значи с леко завъртане на чинията ще излезе и 39Е .... Не го бърка чак толкова това . Иначе си абсолютно прав ако има оригиналния държач да пробва с него най добре .

BOBIKAT 13-06-2014 17:14

Цитирай:

Първоначално написано от AGT (Мнение324551)
Боби разбрахме ние . Ама щом му излиза 42Е на 85% .....значи с леко завъртане на чинията ще излезе и 39Е .... Не го бърка чак толкова това . Иначе си абсолютно прав ако има оригиналния държач да пробва с него най добре .

Май с леко преместване на конвертора наляво, погледнато отзад на антената и съотвения наклон.

AGT 13-06-2014 17:17

Ами начини много .....въпроса е , че има някакъв проблем с приемника и най вече с тоя фек. Нека да пише какво е постигнал като го монтира централно .

Зелен 14-06-2014 02:05

Аз имам странното усещане,че тези приемници преди са работили с дайсек и Тюрксат е бил водещ:s101.

николас 16-06-2014 18:43

Здравейте, почти съм на финалната права ;;675
следвайки съветите, махнах лайсната и сложих конвентора централно пред антената, сложих и ХД приемника и хванах заветните 7/8, дб около 12....и щеше да супер освен, че се сблъсках със следното - сигнала го имам само като задуха вятър, в момента който вятъра утихне и дб изчеват. срещу мен има дървета, но тях си ги имаше преди, разликата е че имат и листа (предния път монтирах късна есен и листа нямаше). Та въпроса ми, трябва да мръдна още малко антена/конвертор или да променя наклон за да хващам постоянно, а не да чакам буря, че да гледам :s101 или пак нещо ми се губи...

Виктор 16-06-2014 19:08

Дърветата могат и да пречат, но вятъра ти помага - бутни малко антената!:s101

yavor1 16-06-2014 19:26

Цитирай:

Първоначално написано от николас (Мнение325029)
Здравейте, почти съм на финалната права ;;675
следвайки съветите, махнах лайсната и сложих конвентора централно пред антената, сложих и ХД приемника и хванах заветните 7/8, дб около 12....и щеше да супер освен, че се сблъсках със следното - сигнала го имам само като задуха вятър, в момента който вятъра утихне и дб изчеват. срещу мен има дървета, но тях си ги имаше преди, разликата е че имат и листа (предния път монтирах късна есен и листа нямаше). Та въпроса ми, трябва да мръдна още малко антена/конвертор или да променя наклон за да хващам постоянно, а не да чакам буря, че да гледам :s101 или пак нещо ми се губи...

Няма оправия, търси ново място на антената , ако някой ти каже да настройваш антената, не му вярвай ;)
Проблема ми е познат, само ножица с дълго рамо решава проблема ;;650

ВалчоП 16-06-2014 19:27

Лесно се разбира дали дървото пречи.
Отстоянието до него, разделено на височината на дървото от нивото на антената трябва да е 2/1.
Ако на 25 метра има 13 метрово дърво, а антената е на земята, то дървото ще пречи и антената трябва да се вдигне поне с два метра.
Ако ти е трудно да премериш височини и разстояния, просто застани пред антената и изпъни ръка успоредно на ръката, която държи конвертора и определя посоката към спътника, като ръката ти трябва да е вдигната на около 30 градуса спрямо хоризонта. Ръката ти трябва да сочи чисто небе.
Ако ти е трудно да определиш 30 градусовия ъгъл на ръката си, просто направи зловещия поздрав с изпъната ръка към спътника, но без да викаш "Хайл ......" :)


Всички времена са във формат GMT +3. Часът е 08:32.

DTV-BG Powered by vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.